Întrebare: Am întâlnit recent termenul „media sintetică”. Ce înseamnă asta?
Media sintetică este un termen general care se referă la orice tip de conținut media generat sau modificat cu ajutorul inteligenței artificiale, explică Misreport.
Pentru că tehnologia a evoluat foarte mult în ultimii ani, astăzi practic oricine poate crea conținut media sintetic cu ajutorul aplicațiilor gratuite și fără a avea cunoștințe de programare sau de editare video.
Cele mai cunoscute tipuri de conținut media de acest fel sunt deepfake-urile, adică un conținut video în care se modifică sau se înlocuiește fața unei persoane cu ajutorul inteligenței artificiale, precum și clonarea vocală, care se referă la conținut audio în care se modifică sau se înlocuiește vocea unei persoane. Pe larg despre deepfake am vorbit în una din edițiile Podcastului cuMINTE.
Media sintetică devine o problemă atunci când este folosită pentru a genera conținut ce poate induce în eroare publicul, fiind folosită pentru a genera conținut ce dezinformează, uneori mascat sub forma satirei.
Despre acest subiect al dezinformării sintetice mascată sub forma satirei au scris pe larg MIT Open Documentary Lab împreună cu Witness, un ONG care se ocupă cu drepturile omului.
Potrivit cercetătoarei în digital media Viorica Budu, videoclipurile false generate de inteligența artificială devin din ce în ce mai frecvente și mai convingătoare. „Atât în mass-media, cât și la nivel academic internațional, a apărut îngrijorarea că o dată cu era deepfake-ului ne îndreptăm către o infoapocalipsă, în care nu putem distinge ceea ce este real de ceea ce nu este. Într-un studiu cu numele «Deepfake și dezinformare, explorarea impactului video-ului politic sintetic asupra înșelăciunii, încrederii în știri», Cristian Vacari și Andrew Chadwick, în 2020, analizaseră evaluările oamenilor despre deepfake pe un eșantion reprezentativ al Regatului Unit. Aceștia constată că oamenii sunt mai predispuși să se simtă nesiguri, decât să fie induși în eroare de către deepfake. Aceștia mai concluzionează că deepfake-urile pot contribui la determinarea cinismului generalizat, intensificând și mai mult provocările recente la adresa cultivării civice online în societățile democratice”, explica cercetătoarea la Podcastul cuMinte.
E bine să știți că rețelele sociale sunt pline de astfel de conținut și este necesar să dezvoltați gândirea critică pentru a face distincția între media sintetică și cea adevărată.