Carta de la Paris privind inteligența artificială și jurnalismul, lansată în cadrul Forumului pentru Pace de la Paris. Ce prevede documentul

Foto: Pixabay.com

Carta de la Paris privind inteligența artificială și jurnalismul, a fost făcută publică pe 10 noiembrie. Un prim document de acest fel, carta definește etica și principiile pe care jurnaliștii, redacțiile și mijloacele de informare din întreaga lume le vor putea adopta și aplica în munca lor cu inteligența artificială. Documentul a fost elaborat de o comisie inițiată de Reporteri fără Frontiere (RSF) și condusă de jurnalista Maria Ressa, laureata Premiului Nobel pentru Pace, transmite Rsf.org.

Vineri, 10 noiembrie, Reporteri fără Frontiere (RSF) și alte 16 organizații partenere au publicat Carta de la Paris privind inteligența artificială și jurnalismul, cu ocazia Forumului pentru Pace de la Paris. 

Fiind, potrivit autorilor, un răspuns la tulburările pe care inteligența artificială le-a creat în sfera știrilor și informațiilor, Carta definește zece principii-cheie pentru garantarea integrității informațiilor și păstrarea rolului social al jurnalismului. Între altele, se afirmă că „etica trebuie să guverneze alegerile tehnologice în cadrul redacțiilor”, că „presa trebuie să ajute societatea să facă distincția între conținutul autentic și cel sintetic cu încredere” sau că „media trebuie să participe la guvernarea globală a inteligenței artificiale și să apere viabilitatea jurnalismului în negocierile cu companiile din domeniul IT”.

Elaborarea documentului a demarat în iulie 2023, în parteneriat cu organizații din societatea civilă, experți în inteligența artificială, reprezentanți media și jurnaliști. Din Comisie au făcut parte 32 de experți din 20 de țări, specialiști în jurnalism sau inteligență artificială. De asemenea, mai multe organizații s-au unit pentru a susține eforturile comisiei și ale RSF. 

„Inteligența artificială ar putea oferi servicii remarcabile umanității, dar are cu siguranță potențialul de a amplifica manipularea minților în proporții fără precedent în istorie. Carta de la Paris este primul reper etic internațional pentru inteligența artificială și jurnalism. Probele factuale, o distincție clară între conținutul autentic și cel sintetic, independența editorială și responsabilitatea umană vor fi garanțiile principale pentru dreptul la știri și informații de încredere în era inteligenței artificiale. Mai mult decât oricând, jurnalismul necesită o fundație etică solidă și recunoscută pe scară largă. Împreună cu partenerii noștri, apelăm la reporteri, editori și organizații de știri din întreaga lume să își asume aceste principii, să le proclame și să le implementeze în ceea ce fac”, a declarat Maria Ressa, fondatoare și CEO Rappler, laureată a Premiului Nobel pentru Pace.

„Tehnologiile bazate pe inteligența artificială oferă perspective noi fără precedent, dar pun și provocări fără precedent pentru jurnalism. Într-un moment în care deepfake-urile ar putea amplifica dezinformarea și distruge încrederea publică în tot conținutul audiovizual, iar modelele lingvistice ar putea crește productivitatea în detrimentul integrității știrilor și informațiilor, media afirmă, prin adoptarea acestei Carte, că nu vor permite noii tehnologii să le abată de la misiunea lor de a servi interesul public. Carta promovează o abordare în care judecata umană și etica jurnalistică constituie pilonii funcției sociale a jurnalismului ca un terț de încredere”, a precizat Christophe Deloire, secretar general RSF.