YouTube anunță că va solicita creatorilor de conținut video să marcheze utilizarea inteligenței artificiale generative

Foto: Pixabay.com

Începând cu anul viitor, YouTube susține că va pune în aplicare noi politici ce vizează dezvăluirea conținutului generat de inteligența artificială. Anunțul a fost făcut la 14 noiembrie. În Republica Moldova, YouTube se numără printre cele mai populare platforme. 

Reprezentanții YouTube susțin că vor să aducă în atenție nevoia de transparență și responsabilitate în rândul creatorilor de materiale video ca urmare a progresului inteligenței artificiale (AI) de tip generativ, care a facilitat crearea de videoclipuri realiste cu scenarii fictive. 

Principalele aspecte ale noilor politici ale YouTube, ce ar urma să fie implementate oficial de anul viitor, vor:

  • Solicita creatorilor de conținut să dezvăluie atunci când AI generativă este folosită pentru a crea scene realiste care nu au avut niciodată loc sau pentru a înfățișa persoane reale spunând lucruri fictive;
  • Permite oamenilor să facă o cerere către YouTube pentru eliminarea „conținutului care simulează o persoană identificabilă, inclusiv fața sau vocea acesteia”. Cu toate acestea, YouTube a subliniat că nu toate cererile vor fi onorate, aplicându-se standarde mai ridicate de moderare a conținutului pentru satiră sau parodie și pentru conținut care imită figuri publice.
  • Crea un proces separat pentru anumiți parteneri din industria muzicală pentru a solicita eliminarea conținutului care „mimează vocea unică de cântat sau rap a unui artist”.
  • Asigura că orice instrumente ale YouTube care folosesc AI generativă sunt, de asemenea, complet dezvăluite telespectatorilor.

Reprezentanții platformei accentuează că va fi responsabilitatea creatorilor să bifeze caseta corespunzătoare atunci când videoclipurile lor îndeplinesc aceste criterii, dar YouTube afirmă că acest lucru nu va fi unul opțional și că ascunderea acestor informații ar putea duce la eliminarea conținutului sau alte penalități.

„Avem de mult timp politici care interzic conținutul manipulat tehnic, care induce în eroare telespectatorii și care poate avea riscuri serioase de prejudicii grave. Cu toate acestea, noile forme puternice de povestire ale AI pot fi folosite și pentru a genera conținut ce are potențialul de a induce în eroare telespectatorii, în special dacă aceștia nu sunt conștienți că videoclipul a fost modificat sau creat sintetic”, au declarat Jennifer Flannery O’Connor și Emily Moxley, vicepreședinte și managere de produs la YouTube, în postarea pe blog.

Deși YouTube cere dezvăluirea atunci când tehnologia AI este folosită în anumite moduri, felul în care această informație este afișată telespectatorilor va varia în funcție de sensibilitatea subiectului, conform evaluării YouTube. În multe cazuri, dezvăluirea va fi vizibilă doar pe ecranul de descriere a videoclipului. 

„Vom informa telespectatorii că conținutul ar putea fi unul modificat sau că este sintetic în două moduri. O nouă etichetă va fi adăugată în panoul de descriere, indicând că o parte din conținut a fost modificată sau sintetică. Și pentru anumite tipuri de conținut despre subiecte sensibile vom aplica o etichetă mai vizibilă pe playerul video”, precizează YouTube.

Compania spune că va face etichetele mai evidente pentru videoclipurile care abordează subiecte sensibile precum politica, conflictele militare și problemele de sănătate, iar videoclipurile generate de AI trebuie să respecte în continuare standardele privind violența și discursul de ură.

În Republica Moldova, potrivit sondajelor de opinie, rețeaua socială YouTube este a treia în topul preferințelor moldovenilor. Într-un sondaj realizat de CISM „CBS-Research” și publicat în aprilie 2023, moldovenii au fost întrebați ce rețele sociale utilizează zilnic sau de câteva ori pe săptămână. Răspunsurile au arătat că 59,3 % dintre moldoveni preferă să-și petreacă timpul pe Facebook, 23,7 % – pe Instagram, iar pe YouTube își petrec timpul 18,8 % dintre respondenți. 

Anterior, într-o ediție de Podcast cuMINTE, Dumitru Sliusarenco, specializat în hărțuire online și discursul de ură în departamentul de politici la Youtube, explica eforturile platformei pentru a crea și implementa politici pentru o comunitate „sigură”. „Este un efort extraordinar, din ce am învățat de când sunt aici. Există mii de oameni care lucrează pentru un scop comun în fiecare zi. Este un efort global. Azi discutăm despre Brazilia, mâine putem vorbi despre India și în fiecare colț al lumii ceva se întâmplă. Efortul este unul imens și complex”, spunea Dumitru Sliusarenco.