Demisia vicepremierului Nicu Popescu din funcție, relatată cu amestec dintre fapte și opinii

La data de 24 ianuarie, șeful diplomației moldovene, Nicu Popescu, și-a anunțat demisia, în cadrul unui briefing de presă. Pentru unele site-uri de știri evenimentul a fost prilej de a-l relata cu amestec dintre fapte și opinii.

Este cazul clonei portalului Kp.md, care a titrat: „Încă o lovitură pentru PAS: șeful MAEIE, Popescu, a fugit din guvernul Moldovei” (org. Ещё один удар по ПАС: Из правительства Молдовы сбежал глава МИДЕИ Попеску). Titlul este unul părtinitor, iar autorul știrii califică demisia demnitarului ca fiind „încă o lovitură pentru PAS” sau că „a fugit din guvernul Moldovei”, deși în corpul știrii nu se face referință la niciun expert care să susțină acest fapt. Între altele, autorii insinuează și niște zvonuri, informația nefiind verificată. 

Codul deontologic prevede că „jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte”. La fel, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști susține că „în prezentarea evenimentelor vom face o distincţie clară între informaţie şi opinie, evitându-se orice confuzie. Ştirile sunt fapte şi date. (…)  Vom evita să ne spunem opinia în articolele de ştiri”.

De asemenea, Ghidul precizează că „jurnalismul nu lasă loc pentru speculaţii. Nu există nicio scuză pentru inexactităţi. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informaţiile şi faptele relevante.”