Media Radar: CJI a demarat actualizarea gradelor de credibilitate a 40 de site-uri de știri. Rezultatele pentru primele 10

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a dat start luni, 26 februarie, unei noi runde de actualizare a gradelor de credibilitate a 40 de instituții media online. Notele actualizate pentru primele zece site-uri sunt disponibile pe platforma Media Radar.

CJI a actualizat gradele de credibilitate pentru zece platforme: Ziarulnational.md, Unimedia.info, Publika.press, Md.kp.media, Noi.md, Grt.md, Deschide.md, Moldova1.md, Tribuna.md, Breakingnews.md. Tradițional, CJI a selectat un eșantion de știri din domeniul politic, social și economic, publicate pe fiecare dintre aceste surse în luna februarie 2024. 

Portalurile au fost evaluate în baza mai multor criterii, descrise în metodologia de monitorizare: disponibilitatea datelor de identificare; declarația privind politică editorială; norme profesionale asumate public, cum ar fi Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova; calitatea produselor mediatice; accesibilitatea navigării pe site.

Punctajul maxim pe care un portal poate să-l obțină este de 56 de puncte, iar indicele de credibilitate al portalurilor informative se calculează prin adunarea punctelor atribuite fiecărui criteriu. Astfel, instituțiile media care acumulează între 46 și 56 de puncte sunt considerate surse media de încredere pentru utilizatori. Cele care obțin între 36 și 45,9 puncte îndeplinesc o mare parte din criteriile de credibilitate. Pentru portalurile cu un scor cuprins între 26 și 35,9 puncte, acestea îndeplinesc parțial criteriile de credibilitate, iar utilizatorii trebuie să fie precauți. Dacă un portal acumulează între 16 și 25,9 puncte, acesta îndeplinește prea puține criterii de credibilitate. În fine, pentru instituțiile media care obțin mai puțin de 16 puncte, utilizatorii nu ar trebui să aibă încredere în ele.

Pe parcursul săptămânii, CJI urmează să anunțe rezultatele monitorizării pentru alte 30 de portaluri. Prin intermediul platformei Media Radar, organizația își propune să ajute consumatorii de media să navigheze mai ușor prin informația oferită zilnic de numeroasele resurse media online.

Realizarea acestei monitorizări a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american și britanic prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Ambasadei Marii Britanii la Chișinău. Rezultatele acestei monitorizări țin de responsabilitatea Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă în mod necesar viziunea Regatului Unit, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.