Kremlin Leaks: O scurgere de documente ar demonstra cum propaganda autorităților ruse lucrează pentru a asigura victoria lui Putin în alegeri

Portalul Vsquare.org a publicat luni, 26 februarie, o investigație bazată, potrivit redacției, pe documente proaspăt scurse din interiorul regimului președintelui rus Vladimir Putin, care dezvăluie modul în care Kremlinul lucrează pentru a asigura victoria lui Putin la alegerile prezidențiale, care se vor desfășura în Federația Rusă pe 17 martie. Sursa citată susține că autoritățile de la Moscova au construit o rețea de propagandă pan-rusă și o mașinărie de cenzură pe Internet în scopul desfășurării războiului informațional care cuprinde și teritoriile ocupate din Ucraina.

Potrivit documentelor scurse din Kremlin, activitățile planificate de administrația rusă sunt numite „război informațional”, iar bugetul total planificat pentru cele trei categorii principale – alegerile prezidențiale, războiul informațional și zonele ocupate din Ucraina – ajunge la 1,1 miliarde de euro. Cea mai mare parte a acestuia, până la 631 de milioane de euro, a fost alocată pentru războiul informațional, conform documentelor. 

Autorii investigației fac referire și la un document care îl vizează „pe unul dintre cei mai faimoși propagandiști”, Vladimir Soloviov. Conform scurgerii, Soloviov ar fi primit 1,5 miliarde de ruble din bugetul de stat rus în 2023, sau aproximativ 15 milioane de euro, după cum reiese și din bugetul public al Rusiei. Pentru anul acesta, conform aceluiași document, lui Soloviov i s-ar fi alocat de două ori mai mult – 30 de milioane de euro, cu nota de subsol: „Așteptăm o întâlnire între Soloviov și președinte”.

„Nu știm cum a decurs întâlnirea, dar, conform bugetului public al Rusiei pentru 2024, compania lui Soloviov a primit totuși 15 milioane de euro. Nici Soloviov, nici Kremlinul nu au răspuns la solicitările noastre de comentarii”, scrie publicația.

Un alt exemplu este al Comisarei pentru Drepturile Copilului în biroul președintelui rus, Maria Lvova-Belova, care a fost declarată drept persoană căutată de Curtea Penală Internațională și sancționată de UE pentru deportarea copiilor ucraineni în Rusia. Ea ar urma să primească 420.000 de euro în acest an, conform documentelor scurse. În coloana de comentarii se precizează că banii vor fi acordați în mod specific „pentru evacuarea copiilor din Zona specială de ocupație militară”.

Investigația mai arată că pentru a promova societatea civilă, administrația lui Putin a creat o rețea extinsă de organizații nonprofit – ANO în rusă, sau „автономная некоммерческая организация” (organizație non-profit autonomă). Acestea sunt organizații a căror activitate este complet controlată de Kremlin și în care sunt injectate sute de milioane de euro în fiecare an pentru a desfășura propagandă de stat și a asigura „mentalitatea adecvată a societății”.

Conform unui memorandum pregătit de echipa fostului premier rus Serghei Kirienko în octombrie 2023, 15 astfel de organizații cu un total de 4.357 de angajați și un buget total de 59 de miliarde de ruble, sau aproape 600 de milioane de euro, acționează ca instrumente ale Kremlinului.