#PEÎNȚELES. Explicăm ce înseamnă site-uri de tip „pink slime”

Numărul site-urilor care imită publicații de încredere, dar răspândesc falsuri sau materiale de tip clickbait aproape că l-a egalat pe cel al publicațiilor legitime în SUA. Echipa NewsGuard, care evaluează calitatea și credibilitatea site-urilor de știri, a identificat 1.197 de platforme de tip pink slime, active în Statele Unite la data de 1 aprilie, în timp ce numărul site-urilor de știri reale era estimat la 1.200, scrie Ars Technica.

Iar Poynter Institute arată că „pink slime journalism” descrie site-urile care iau locul presei locale, dar oferă puțină informație reală, sunt produse frecvent prin automatizare și tot frecvent prezintă informația în mod partizan.

De altfel, expresia pink slime își are originea în fast food, unde unii producători din SUA adaugă clandestin un aliment ieftin în hamburgeri și alte produse din carne procesată. Substanța de culoare roz este numită în engleză pink slime.

De la alegerile prezidențiale anterioare din SUA, evoluția inteligenței artificiale (AI) a deschis un nou front în războaiele informaționale, afirmă sursele citate. Platformele de pink slime pot folosi AI pentru a genera conținut banal, bazat pe date disponibile public, în plus față de articolele concepute pentru a manipula opinia publică.

Așadar, site-urile de tip pink slime sunt o formă de conținut online care generează click-uri și trafic pe baza unor titluri senzaționaliste și a conținutului de calitate scăzută sau controversat. Ele sunt adesea create cu scopul de a atrage atenția și de a genera venituri din publicitate. Site-urile de tip pink slime pot conține informații false, exagerate sau partizane și pot fi dăunătoare pentru public. 

„Site-urile de tip pink slime sunt deseori generate automat sau folosesc șabloane predefinite. Fii atent la texte ce par mai generice decât de obicei sau la articole care furnizează doar informații, fără să ofere context — acestea sunt semne că te afli pe un site pink slime”, potrivit Poynter Institute.

CUM LE RECUNOAȘTEM

Identificarea acestor site-uri necesită un ochi critic. Iată cum puteți afla dacă ceea ce citiți provine de la un site de știri legitim sau de la unul de tip pink slime, potrivit MediaWise:

  • În primul rând, citiți pe diagonală site-ul pentru a vedea dacă acesta este de încredere. Aflați cine sunt proprietarii site-ului și echipa, dar și care este politica editorială. Obiectivitatea și echidistanța sunt indicii ale unui jurnalism de calitate, deci dacă site-ul promovează o anumită agendă, este posibil să nu fie de încredere.
  • Citiți rubrica „Despre” și încercați să aflați cine finanțează site-ul. Întrebați-vă dacă sursa de finanțare susține un anumit punct de vedere. Fiți sceptic în legătură cu site-urile care nu sunt transparente în privința finanțării lor. 
  • Verificați dacă un site de verificare a faptelor sau care realizează topuri de credibilitate a portalurilor de știri, precum Media Radar, au emis opinii despre legitimitatea site-ului.