Declarații recente ale fostului președinte român Traian Băsescu, cu referire la criza de securitate din regiune și alegerile prezidențiale din Republica Moldova și România, au servit drept pretext pentru clona portalului de știri al Komsomolskaia Pravda să recurgă la interpretarea lor și manipulare în titlu.
Site-ul MD.kp.md a publicat pe data de 28 mai o știre cu următorul titlu: „«Atâta timp cât Moldova este un stat independent, România nu poate trimite trupe peste Prut. Însă, după alegerile din toamnă, țara noastră și-ar putea pierde independența» – fostul președinte al României” (în org. «Пока Молдова – независимое государство, Румыния не может отправить войска за Прут: Но после осенних выборов наша страна может потерять независимость»– экс-президент Румынии). Articolul îl citează pe ex-președintele României, Traian Băsescu, care ar fi spus că „Bucureștiul nu va trimite trupe peste Prut cât timp Moldova rămâne un stat independent, dar acest statut ar putea să se schimbe după alegerile prezidențiale” (în org. «Бухарест не отправит войска за Прут, пока Молдова остаётся независимым государством, но этот статус после президентских выборов может измениться»). Declarația este ruptă din context și interpretată, iar titlul materialului manipulează opinia publică.
De fapt, în cadrul emisiunii „În context” de la postul public de televiziune Moldova 1, politicianul nu a declarat că Republica Moldova și-ar putea pierde independența după alegerile prezidențiale din octombrie 2024. În cadrul discuției, răspunzând la întrebările moderatorului, el a precizat că „România nu poate interveni în afara frontierelor sale decât dacă este atacată. România nu poate fi stat agresor, intrând pe teritoriul altui stat care nu e membru NATO. Nu are România cum să își trimită armata peste Prut atâta timp cât suntem două state independente. Dacă vreți o intrare rapidă (în UE), Unirea cu România e soluția”.
În același timp, cu referire la scrutinul prezidențial, Băsescu a menționat: „Conform evaluărilor mele s-ar putea ca viitorul președinte (al României) să fie un președinte al unirii, inclusiv cu viitorul președinte al Republicii Moldova. Vom vedea. Dar s-ar putea ca, din nevoie de securitate, în condițiile în care România n-ar putea interveni pe teritoriul Republicii Moldova datorită prevederilor tratatului NATO, la un moment dat, să fie mai bine ca Republica Moldova să fie unită cu România”. Codul deontologic prevede că „jurnalistul atribuie citatele cu acuratețe. Citatele trebuie să fie exacte, iar în cazul citării parțiale, jurnalistul are obligația de a nu denatura mesajul persoanei citate”. De asemenea, titlurile trebuie să corespundă conținutului materialului jurnalistic și să nu inducă publicul în eroare. Iar Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști reamintește că „presa este responsabilă de ceea ce publică, chiar dacă declarațiile sunt atribuite altor surse”.