Întrebare: Ne ajutați cu sfaturi cum să securizăm telefoanele mobile pe care le folosim zi de zi în diferite activități?
Răspuns:
Într-adevăr, telefoanele și alte echipamente mobile au devenit indispensabile în activitatea noastră zilnică, fie că folosim poșta electronică, descărcăm diferite aplicații, documente, poze. Dar ca urmare a acestor activități, putem infecta dispozitivul nostru mobil pentru că vulnerabilitatea la diverse amenințări cibernetice este în permanentă creștere.
Există totuși câțiva pași pe care îi puteți urma ca să vă securizați dispozitivele electronice.
Platforma Guvernamentală de Divulgare a Evenimentelor Cibernetice oferă mai multe sfaturi în acest sens:
- Activați facilitățile de protecție antifurt, precum recunoașterea facială sau a amprentelor, deblocarea dispozitivului pe baza unor modele sau prin PIN, localizarea dispozitivului, blocarea accesului sau ștergerea datelor de la distanță.
- Sincronizați datele. Sincronizarea datelor cu alte echipamente sau utilizarea serviciilor în cloud permite ca informații importante (documente, contacte, fișiere) să fie disponibile atunci când dispozitivul este pierdut, s-a defectat sau a fost furat.
- Actualizați aplicațiile. Sistemul de operare și aplicațiile trebuie să fie actualizate constant pentru a fixa breșele de securitate și a beneficia de cele mai noi funcționalități.
- Dezactivați conexiunile neutilizate. Se recomandă dezactivarea conexiunilor infraroșu, Bluetooth sau Wi-Fi dacă nu sunt utilizate, pentru a bloca accesul neautorizat.
- Utilizați aplicații sigure, descărcați aplicații numai din surse oficiale.
- Utilizați medii de stocare verificate. Înainte de conectare, mediul de stocare detașabil trebuie scanat cu instrumente antimalware.
- Verificați drepturile de acces ale aplicațiilor. Utilizați permission manager pentru a seta accesul fiecărei aplicații la resurse (cameră, microfon, locație, stocare) și informații.
- Conexiuni securizate de date. Se recomandă evitarea hotspoturilor Wi-Fi publice și utilizarea datelor mobile ori de câte ori este posibil.
- Utilizați cu precauție codurile QR (quick response), ele pot conține link-uri către pagini web malițioase.