Misiuni internaționale de observare a alegerilor și referendumului constată că dezinformarea este o amenințare pentru democrație

Foto: Ipn.md/Elena Covalenco

Alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie 2024 s-au desfășurat într-un climat marcat de încercări masive de interferență externă și atacuri asupra valorilor democratice. Este concluzia a câtorva misiuni internaționale de observare a alegerilor, care au prezentat în cursul zilei de luni, 21 octombrie, rapoartele lor de monitorizare. 

Reprezentanții Misiunii Internaționale de Observare a Alegerilor (ENEMO), aflați la Chișinău pentru monitorizarea scrutinului, au constatat că dezinformarea, în special cea răspândită prin intermediul rețelelor de socializare, continuă să fie o provocare majoră pentru autorități.

„Dezinformarea și informațiile false continuă să se răspândească […] în principal online, inclusiv prin rețelele de socializare, generând narațiuni false și negative despre UE și perspectivele Moldovei în ceea ce privește integrarea europeană, având ca scop manipularea alegătorilor și subminarea instituțiilor democratice. Deși au fost luate unele măsuri – de către autorități și companiile care dețin aceste platforme de social media – pentru a limita răspândirea dezinformării, riscul rămâne încă neabordat într-un mod sistematic și eficient”, a declarat, în cadrul conferinței de presă, Mariam Chubabria, analist politic al ENEMO.

În același timp, potrivit unui raport preliminar al Misiunii Internaționale de Observare a Alegerilor (IEOM) a Institutului Republican Internațional (IRI), cel mai mare pericol pentru integritatea electorală a Moldovei este influența malignă a Federației Ruse. Observatorii internaționali, conduși de congresmanul american Peter Roskam și fostul comisar european Danuta Hübner, au subliniat că această interferență s-a manifestat prin diverse metode, inclusiv cumpărarea de voturi, propagandă, atacuri cibernetice și provocări, cu un impact deosebit asupra alegerilor.

„Moldovenii au demonstrat rezistență în fața unei interferențe străine fără precedent. Cu toate acestea, instituțiile Moldovei sunt sub un atac constant din partea unor actori rău intenționați, al căror scop principal este destabilizarea țării și uzurparea voinței poporului moldovean. Indiscutabil, cea mai mare amenințare la adresa integrității electorale a Moldovei este influența străină malignă din partea Federației Ruse”, a spus Peter Roskam.

Raportul IRI include o serie de recomandări pentru îmbunătățirea procesului electoral din Moldova și pentru protejarea instituțiilor democratice de interferențele străine. Observatorii recomandă extinderea jurisdicției Consiliului Audiovizualului pentru a acoperi o gamă mai largă de platforme, în special online, și pentru a proteja astfel ecosistemul informațional al Moldovei de influențele străine maligne.

Între altele, într-o declarație făcută publică pe 22 octombrie, Coaliția pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC) „își exprimă profunda îngrijorare cu privire la amploarea ingerinței externe în procesul electoral din Republica Moldova”. „Investigațiile jurnalistice recente, dar mai ales ale organelor de ocrotire a normelor de drept, au confirmat existența unor scheme complexe de spălare de bani și finanțare ilegală din surse externe, în special din Federația Rusă”, se arată în apel.