„Un jurnalist trebuie să facă totul ca să nu dăuneze încrederii pe care publicul o are în el însuși, dar și în breaslă”. Este una dintre concluziile formulate de președinta Consiliului de Presă din Moldova, Viorica Zaharia, despre ce are voie și ce mai degrabă nu ar trebui să facă un jurnalist, invitată la ediția Podcastului cuMINTE difuzată în luna noiembrie.
Potrivit Vioricăi Zaharia, profesionalismul jurnaliștilor se remarcă în special în campaniile electorale. „Jurnaliștii nu ar trebui să prezinte un candidat exclusiv pozitiv sau negativ, asta este misiunea staffurilor de campanie. Misiunea jurnalistului este să scotocească trecutul respectivului candidat sau a formațiunii politice pentru a vedea ce practici a avut în trecut, ce comportament electoral sau în administrarea treburilor publice a avut. Asta ar trebui să facă jurnaliștii și asta înseamnă de fapt un jurnalism profesionist”, a precizat ea.
Referitor la integritatea profesională, Zaharia a explicat că un jurnalist nu trebuie să își exprime public sprijinul pentru un anumit partid sau să participe la proteste politice, deoarece acest lucru ar submina încrederea publicului în imparțialitatea sa.
„Cuvântul-cheie este încrederea. Un jurnalist trebuie să facă totul ca să nu dăuneze încrederii pe care publicul o are în el însuși, dar și în breaslă. În momentul în care un jurnalist iese și spune că susține un partid sau altul, oamenii nu mai pot avea încredere că el va avea o atitudine nepărtinitoare față de realitate în general, față de lucrurile care se întâmplă în țară. Lucrul acesta nu este compatibil cu deontologia jurnalistică. Să spui că ești pentru integrare europeană nu înseamnă că ești pentru un partid politic. În acest caz nu este o încălcare a Codului deontologic”, a precizat invitata Podcastului cuMINTE.
Întrebată dacă un jurnalist are dreptul să aibă o relație personală cu un politician, Viorica Zaharia a subliniat că „jurnaliștii sunt oameni și au viață personală”. „Dacă eu la un moment dat mă îndrăgostesc de un politician, asta nu înseamnă că trebuie să renunț la job. Dar cel puțin să nu activez pe segmentul de jurnalism politic. Este de dorit ca jurnalistul sau jurnalista respectivă să rămână în breaslă, bineînțeles, dar să facă subiecte care nu au tangență cu domeniul de activitate al soțului sau al iubitului, iubitei. O astfel de abordare ar fi corectă”, a precizat președinta Consiliului de Presă.
Iar cu referire la cadouri și bani, Viorica Zaharia a menționat că „în Codul deontologic scrie că pot fi acceptate doar cadouri de protocol, promoționale și în niciun caz cadouri scumpe sau deplasări plătite, pentru că se erodează încrederea publicului în imparțialitatea jurnalistului”.