Mai multe organizații neguvernamentale de media și instituții de presă critică o inițiativă a autorităților prin care s-ar dori crearea unei platforme ce va scana și identifica falsuri, dezinformare și propaganda din mediul online, în contextul conflictului din Ucraina. Informația despre această intenție a apărut în presă. Într-un apel public, semnatarii susțin că anumite prevederi prezintă un risc major la adresa libertății de exprimare a cetățenilor români în general, și mai ales a jurnaliștilor care expun probleme din societate.
Potrivit unui material publicat de portalul Profit.ro, Guvernul României, împreună cu Departamentul pentru Situații de Urgență din România și mai mulți reprezentanți ai societății civile, dezvoltă o platformă informatică dedicată identificării știrilor false, a surselor de dezinformare și propagandă, în contextul războiului din Ucraina.
Platforma ar urma să funcționeze în baza unor combinații de cuvinte. Între aceste combinații se numără inclusv termenii „corupție” sau „incompetență” asociați cu termenii „Guvern”, „Iohannis” [Klaus Iohannis, președintele României, n.r.], „Nicolae Ciucă” [prim-ministrul român], care tot ar putea fi catalogați drept fake news sau propagandă. Identificarea acestora ar viza inclusiv materialele jurnaliștilor, dar și postările din mediul online.
Organizații și jurnaliști din România se opun acestei inițiative și cer Guvernului să nu instituie „Ministerul Adevărului” în numele protecției împotriva dezinformării.
„Considerăm că o astfel de inițiativă este inacceptabilă și că prezintă un risc major la adresa libertății de exprimare a cetățenilor români în general, și mai ales a jurnaliștilor care expun probleme din societate. Informațiile apărute în spațiul public arată o profundă neînțelegere a rolului pe care guvernanții trebuie să-l aibă în lupta împotriva dezinformării. În plus, determinarea narativelor și a cuvintelor printr-un proces arbitrar, făcut în grabă și fără o metodologie transparentă este extrem de periculoasă. Atragem atenția guvernanților că «marcarea» discursului critic din societate la adresa autorităților drept propagandă inamică face parte din instrumentele represive ale guvernelor autoritare și plasează România în situația de risc de a deveni chiar societatea antidemocratică pe care guvernanții clamează că vor să o combată”, notează organizațiile semnatare.
Apelul are 17 semnatari, printre care Centrul pentru Jurnalism Independent din România, Comunitatea Declic, Factual.ro, Sindicatul Roman al Jurnaliștilor – MediaSind etc.
Sursă foto: cji.ro