Ministra de Externe a Canadei, Mélanie Joly, aflată într-o vizită la Chișinău, a anunțat, pe 30 ianuarie, o nouă serie de sancțiuni menite să contracareze dezinformarea rusească și să protejeze noile democrații. În cadrul unei conferințe de presă, Joly a declarat că statul canadian va continua să ia măsuri împotriva celor care contribuie la răspândirea dezinformării rusești.
„Dezinformarea rusească subminează noile democrații. Noi am sancționat șase posturi TV și un șir de indivizi care ajută promovarea dezinformării rusești, inclusiv pe domnul Șor și persoane asociate acestuia. Canada va aplica mai multe sancțiuni pe subiectul dezinformării rusești. Vom colabora cu alte țări din lume în acest sens”, a subliniat șefa diplomației de la Ottawa.
Declarația a fost făcută în contextul în care Canada a impus sancțiuni și anterior. Primele sancțiuni în conformitate cu regulamentele speciale de măsuri economice au fost anunțate pe 1 iunie 2023. Decizia a venit ca urmare a unei promisiuni făcute în mai 2023 de premierul Canadei, Justin Trudeau, președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, în timpul vizitei șefei statului la Ottawa, pentru a contracara acțiunile de destabilizare ale Rusiei în regiune și pentru a susține Guvernul de la Chișinău.
Primele sancțiuni i-au vizat pe Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Vladimir Andronachi, Veaceslav Platon, Constantin Botnari, Gheorghe Cavcaliuc, Marina Tauber, precum și Partidul Șor, declarat neconstituțional.
CE PREVĂD SANCȚIUNILE
Regulamentele speciale de măsuri economice (Moldova) impun interdicții privind tranzacțiile, o înghețare efectivă a activelor. Regulamentele interzic oricărei persoane din Canada și oricărui canadian în afara Canadei să:
- efectueze tranzacții cu proprietăți, indiferent unde sunt situate, care sunt deținute, controlate sau deținute de o persoană vizată sau de o persoană care acționează în numele unei persoane vizate;
- să încheie sau să faciliteze orice tranzacție legată de o altă tranzacție interzisă prin aceste regulamente;
- să furnizeze servicii financiare sau conexe în legătură cu o tranzacție interzisă prin aceste regulamente;
- să pună la dispoziție bunuri, indiferent unde sunt situate, unei persoane vizate sau unei persoane care acționează în numele unei persoane vizate;
- să furnizeze servicii financiare sau alte servicii conexe pentru sau în beneficiul unei persoane vizate.
La 17 octombrie 2023 au urmat alte sancțiuni impuse de Canada. Într-un comunicat de presă, Ministerul de Externe canadian se referea la interdicții impuse unor „agenți ai Rusiei” care acționează în Republica Moldova.
„Aceste sancțiuni sunt impuse împotriva a nouă cetățeni ai Republicii Moldova care sunt asociate cu oligarhi influenți, precum Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, care au fost anterior sancționați de Canada. Unele persoane care sunt sancționate astăzi sunt, de asemenea, conectate la partidul politic al domnului Șor, Partidul Șor, sancționat de Canada în iunie 2023 ca răspuns la eforturile sale continue de destabilizare a Guvernului Republicii Moldova”, se menționa atunci în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe al Canadei.
Tot atunci, Canada anunța sancționarea a șase posturi de televiziune ale cărora licențe au fost suspendate prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale din Republica Moldova, pe motiv că „aceste canale promovează și diseminează activ dezinformări rusești pentru a justifica războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.
Începând cu 2014, Canada a impus sancțiuni împotriva a mai mult de 2.700 de persoane și entități din Rusia, Belarus, Ucraina și Moldova care sunt complice la încălcarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. Multe dintre aceste sancțiuni au fost coordonate cu aliații și partenerii Canadei, se arăta în același comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe al Canadei.