Ana Revenco, propusă la funcția de directoare a Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării

Foto: Presedinte.md

Șefa statului a semnat scrisoarea prin care propune Parlamentului numirea Anei Revenco în funcția de directoare a Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării. Anunțul a fost făcut astăzi de instituția prezidențială.

„Coordonarea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combaterea Dezinformării este o provocare pentru mine. Faptul că am fost nominalizată pentru această funcție de Președinta țării este o onoare și totodată o mare responsabilitate. Dacă voi coordona acest Centru, voi face tot ce îmi stă în puteri ca să asigur buna funcționare a unei instituții atât de importante pentru asigurarea stabilității sociale în țara noastră. Influențările și manipulările externe ale informației, falsurile și atacurile hibride aduc daune la fel de mari ca războiul și crima. În acest context, voi depune tot efortul pentru a asigura că trăim cu toții într-o societate liberă și bine informată”, a precizat Ana Revenco pe pagina sa de Facebook.

Potrivit ei, nominalizarea se va discuta săptămâna aceasta în Parlamentul Republicii Moldova.

Ana Revenco a deținut funcția de ministră a Afacerilor Interne în perioada august 2021 – iulie 2023. A demisionat din funcție pe 13 iulie, la scurt timp după atacul armat de la aeroportul din Chișinău. Anterior, a fost fondatoare și directoare executivă a Centrului Internațional „La Strada” Moldova. 

Potrivit Legii privind Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, instituția va fi condusă de un director, numit în funcție de Parlament, la propunerea Președintelui Republicii Moldova, pe un termen de 5 ani. Candidatura directorului va fi selectată în urma unui concurs public organizat de Președintele țării. Directorul va fi asistat de un adjunct, numit în funcție de Președintele Republicii Moldova, la propunerea directorului Centrului. Totodată, în cadrul Centrului va fi constituit un Consiliu, constituit din 11 membri, desemnați de autoritățile publice și societatea civilă, care va evalua activitatea instituției.

Deși legea prevede organizarea unui concurs public pentru funcția de director al Centrului, „până la definitivarea procesului de instituționalizare a activității Centrului, prin derogare de la prevederile art. 11 alin. (2), în termen de două luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Președintele Republicii Moldova va înainta Parlamentului candidatul la funcția de director al Centrului pentru a fi numit în funcție pe un termen provizoriu de 12 luni”. 

Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării va fi responsabil de dezvoltarea mecanismelor de identificare și combatere a dezinformării, dezvoltarea mijloacelor de comunicare între stat și cetățean și evaluarea comprehensivă a spațiului informațional public. Potrivit inițiatorilor, scopul este cel de a reduce influența informațiilor rău intenționate și de a dezvolta mijloace de comunicare pentru promovarea intereselor naționale și creșterea rezilienței naționale la informații ostile.

Instituția ar urma să aibă 24 de angajați. De asemenea, în cadrul Centrului va fi instituit un colegiu compus din 11 membri, în a cărui componență va intra directorul, directorul adjunct, persoane cu funcții de conducere din cadrul Centrului, câte un reprezentant desemnați de Președinție, Parlament și Guvern și trei exponenți ai societății civile. Colegiul va examina în ședințele sale chestiuni privind organizarea activității Centrului, soluționarea problemelor stringente și evaluarea profesională a conducerii instituției.