Cazul Nordnews.md: Consiliul de Presă condamnă practicile de obținere a informațiilor prin înșelăciune. Este neetic și ilegal, potrivit CJI

Foto: Nordnews.md

Jurnalistul Denis Chirtoca de la portalul de știri Nordnews.md a încălcat Codul deontologic atunci când s-a prezentat în mod fals drept inspector de integritate pentru a obține informații de interes public. Încălcarea a fost constatată de către Consiliul de Experți și Experte al Consiliului de Presă din Republica Moldova, după ce a examinat o plângere depusă de reclamantul Victor Bucovei

În plângerea sa, Victor Bucovei, responsabil tehnic de construcții în cadrul Spitalului Clinic din Bălți, a semnalat că a fost contactat telefonic pe 25 februarie 2025, de o persoană care s-a prezentat fals drept inspector de integritate, solicitând informații despre activitatea sa profesională. Ulterior, aceste informații au fost făcute publice în cadrul unui articol pe portalul Nordnews.md, fără ca intervievatul să fi fost anunțat că a fost abordat în scop jurnalistic. 

După examinarea articolului și a pozițiilor ambelor părți, Consiliul de Experți și Experte a  precizat că „descurajează orice practică de dobândire a informației de interes public prin înșelăciune”. 

De asemenea, a fost constatată încălcarea de către Nordnews.md a mai multor prevederi ale Codului deontologic, printre care faptul că „jurnalistul trebuie să își identifice numele și instituția media, informând sursa despre posibilitatea publicării informațiilor”, iar „tehnicile speciale de investigație sunt permise doar în caz de interes public și trebuie menționate explicit în material”.

„Dincolo de normele de autoreglementare, cadrul juridic conține prevederi legale ce penalizează persoanele care se dau drept polițiști, procurori sau inspectori de integritate ca să obțină mărturii ori să exercite în orice alt mod autoritate asupra altora”, a explicat anterior, la același subiect, Centrul pentru Jurnalism Independent. 

Organizația citează Codul penal, care „incriminează folosirea fără drept a unei calități oficiale care implică exercițiul autorității de stat, însoțită sau urmată de îndeplinirea vreunui act legat de acea calitate. Infracțiunea, prevăzută la art. 351, poartă denumirea de uzurpare de calități oficiale și implică amenzi de până la 47.500 de lei ori muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore sau închisoare de până la trei ani”.

Jurnaliștii „au folosit fără drept calitatea oficială de inspector al Autorității Naționale de Integritate (ANI) pentru a îndeplini un act legat de acea calitate, adică pentru a obține din partea protagonistului mărturii cu privire la anumite conflicte de interese soluționate anterior de ANI. Așadar, însușirea calităților de procuror, inspector ANI, judecător sau a altor calități oficiale nu poate face parte din ramura jurnalismului sub acoperire, care admite diverse tehnici de abordare a protagoniștilor fără a dezvălui adevărata identitate jurnalistică”, concluzionează sursa.