Săptămâna aceasta, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a actualizat gradul de credibilitate a 40 de portaluri informaționale din Republica Moldova, în cadrul unei noi runde de evaluare a site-urilor de știri pe platforma Media Radar. Potrivit directoarei executive a CJI, Nadine Gogu, rezultatele monitorizării relevă și de această dată carențe în activitatea mai multor instituții media.
Cele 40 de portaluri monitorizate de experții-evaluatori sunt: Agora.md, Stiri.md, Timpul.md, A-tv.md, N4.md, Diez.md, Deschide.md, Tribuna.md, Realitatea.md, Protv.md,Paranteze.md, Voceabasarabiei.md, Newsmaker.md, Primul.md, Tv6.md, Tv8.md, Orizont.tv, Oficial.md, Gagauzinfo.md, Grt.md,Infotag.md, Moldova1.md, Telegraph.md, Zugo.md, Breakingnews.md, Sinteza.org, Nokta.md, Ipn.md, Ziua.md și Kp.md,Observatorul.md, Esp.md, Nordnews.md, Tvn.md, Tuk.md, Noi.md, Unimedia.info, Ziarulnational.md, Zdg.md și Jurnal.md.
Rezultatele au fost anunțate în patru etape, între 25-28 septembrie. În baza acestora, CJI a întocmit ratingul site-urilor evaluate. Portalul de știri cu cel mai înalt grad de credibilitate este Newsmaker.md. În top cinci se mai regăsesc Tv8.md, Agora.md, Moldova1.md și Zdg.md. La coada clasamentului se află Primul.md.
„Rezultatele monitorizării din această rundă relevă carențe în activitatea mai multor portaluri media. O parte din acestea au probleme la capitolul transparență, alegând să nu publice datele lor de identificare și/sau politica editorială. Iar la capitolul calitate am remarcat că ia amploare fenomenul de copy-paste sau preluarea fidelă a comunicatelor de presă ale diferitelor instituții ale statului, persistând și practica de plagiere din alte surse media, ceea ce duce la reducerea diversității subiectelor și a pluralismului de opinie, care se face tot mai resimțit în ultimul timp. În același timp, remarcăm îmbunătățiri în cazul unor instituții media, care după rundele trecute de monitorizare au revenit la noi cu întrebări legate de metodologie și au înlăturat carențele”, a precizat pentru Mediacritica directoarea executivă a CJI, Nadine Gogu.
Portalurile au fost evaluate în baza mai multor criterii, conform metodologiei de monitorizare: disponibilitatea datelor de identificare; declarația privind politică editorială; norme profesionale asumate public, cum ar fi Codul deontologic al jurnalistului din R. Moldova; calitatea produselor mediatice; accesibilitatea pentru a naviga pe site.
Punctajul maxim pe care îl poate acumula un portal constituie 56 de puncte. Instituțiile media care au acumulat între 46 și 56 de puncte au fost declarate surse media de încredere pentru utilizatori. Cele care au obținut între 36 și 45,9 puncte întrunesc o mare parte din criteriile de credibilitate. Dacă portalul a obținut între 26 și 35,9 puncte, acesta întrunește o parte din criteriile de credibilitate, iar utilizatorii lui trebuie să dea dovadă de precauție. Dacă a acumulat între 16 și 25,9 puncte, site-ul întrunește prea puține din criteriile de credibilitate. În sfârșit, dacă instituția media a obținut mai puțin de 16 puncte, utilizatorii nu pot avea încredere în aceasta.
Media Radar este un instrument prin care Centrul pentru Jurnalism Independent și-a propus să ajute consumatorii de media să navigheze mai ușor prin informația oferită zilnic de zecile de portaluri informaționale credibile, mai puțin credibile sau deloc credibile.
Realizarea acestei monitorizări a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american și britanic prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Ambasadei Marii Britanii la Chișinău. Rezultatele acestei monitorizări țin de responsabilitatea Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă în mod necesar viziunea Regatului Unit, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.