După ce Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a solicitat blocarea site-ului Sputnik.md, în dimineața zilei de 26 februarie 2022, agenția Sputnik Moldova anunța, în aceeași zi, că a lansat alte trei portaluri online. Acestea pot fi accesate și în prezent în Republica Moldova. Potrivit SIS, unica soluție în astfel de cazuri este blocarea sistematică a portalurilor clonă.
Site-ul Sputnik.md a fost blocat la două zile de la invazia Federației Ruse în Ucraina, pentru promovarea „de informații ce incită la ură și război, în condițiile stării de urgență”. Cele trei site-uri apărute la scurt timp – Md.sputniknews.com, Ru.md.sputniknews.com și Ro.md.sputniknews.com – rămân accesibile în continuare publicului din Republica Moldova.
Într-un răspuns oficial la o solicitare a portalului Mediacritica, Serviciul de Informații și Securitate a precizat că „obligația de blocare a paginilor web incluse de către SIS în lista surselor online care promovează știri false în domeniul ce afectează securitatea națională, precum și sursele online care prin mesaje promovate incita la ură, dezordini în masă sau război revine furnizorilor de rețea și/sau servicii de comunicații electronice în limita capacităților tehnice”.
Instituția consideră că „unica soluție pentru site-urile cu denumiri similare (clonă) pe alte domenuri este blocarea sistematică a noilor site-uri web create de către furnizorii de rețea și/sau servicii de comunicații electronice”. În lipsa unor alte pârghii și atribuții în domeniul protecției spațiului informațional, așa cum recunoaște SIS, publicul din Republica Moldova are în continuare acces la surse online care, prin mesajele promovate, incită la ură, la dezordini în masă sau război.
„În condițiile stării de urgență, SIS desfășoară activități pe palierul mediatic doar în scopul identificării și solicitării blocării surselor online care promovează știri false în domeniul ce afectează securitatea națională, precum și surselor online care, prin mesajele promovate, incită la ură, la dezordini în masă sau război. După expirarea termenului stării de urgență, SIS nu va dispune de atribuții legale în domeniul online și, respectiv, va rămâne fără acoperire juridică de securizare a societății de la știrile false. Activitatea se va reduce la cercetare penală doar pe unele fapte ce vor cădea sub incidența Codului Penal”, se arată în răspunsul SIS.
În context, reprezentanții Serviciului amintesc despre decizia Consiliului Uniunii Europene, din martie 2022, prin care în UE „se interzice operatorilor difuzarea sau permiterea, facilitarea sau contribuirea în alt mod la difuzarea oricărui conținut de către persoanele juridice, entitățile sau organismele enumerate în anexa IX (RT – Russia Today în limba engleză, RT – Russia Today Regatul Unit, RT – Russia Today Germania, RT – Russia Today Franța, RT – Russia Today în limba spaniolă, Sputnik), inclusiv prin transmisie sau distribuție prin orice fel de mijloace, cum ar fi cablu, satelit, IP-TV, furnizori de servicii Internet, platforme sau aplicații de partajare a materialelor video pe Internet, indiferent dacă sunt noi sau preinstalate”. Însă, nefiind parte a UE, în Republica Moldova este aplicat un alt sistem de drept, racordat la legislația națională.
Pe parcursul anului 2022, SIS a emis ordine de blocare a 12 resurse online ce promovează știri false în domenii ce afectează securitatea națională, precum și sursele online care, prin mesajele promovate, incită la ură, la dezordini în masă sau război. Este vorba de site-urile Vkurse.md, Ehomd.info, Sputnik.md, Gagauznews.md, Rta.md, Flux.md, Iurierosca.md, Rosca.md, Acasa-24.site, Moldnod.ru, Rusnod.ru, Indigolotos.info. Pentru alte două s-a dispus blocarea în 2023: Eadaily.com și Bloknot.ru.