Colaj ce distorsionează realitatea, într-o știre despre modificările în statele de personal la Ambasada Republicii Moldova în Regatul Belgiei

Sursă foto: Wikidata.org

Portalul Telegraph.md a publicat pe 25 august un material cu titlul: „DOC // Nosatîi și Popescu au retras atașatul militar la NATO. Moldova, fără reprezentant la cea mai importantă Alianță de apărare”.  Imaginea care ilustrează articolul contravine deontologiei jurnalistice. 

Subiectul abordat ține de solicitarea  ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi, către colegul său de Guvern Nicu Popescu, ministrul de Externe, ca să fie exclusă funcția de consilier (atașat militar la Cartierul General NATO) la Ambasada Republicii Moldova în Regatul Belgiei. În articol, autorii recurg la un amestec dintre fapte și opinii, afirmând că inițiativa ca funcția de atașat militar pe lângă NATO să fie lichidată vine „în pofida faptului că în țara vecină are loc un război care durează de peste 6 luni de zile și suntem martorii unei agresiuni militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei, țara noastră fiind o posibilă țintă a destabilizărilor din regiune”. 

În context, redacția a inserat o fotografie de tip colaj ce ilustrează un tanc rusesc din care ar ieși și fețele celor doi miniștri vizați. Imaginea nu corespunde regulilor deontologice potrivit cărora, în materialele informative, adică știri, ilustrațiile trebuie să reprezinte realitatea cu acuratețe, iar procesarea electronică nu trebuie folosită pentru a crea o impresie falsă asupra persoanelor și evenimentelor. Codul deontologic le mai impune celor din media să se asigure că imaginile utilizate corespund mesajului materialului jurnalistic. 

Ghidul de stil cu norme etice le recomandă jurnaliștilor prelucrarea tehnică „doar pentru a îmbunătăți calitatea fotografiei (de exemplu, pentru a o face mai clară sau pentru a o mări, dacă este necesar) și doar până la un punct. Niciodată nu vom folosi programele de lucru cu fotografiile pentru a crea o impresie falsă asupra persoanelor şi evenimentelor reprezentate”. Singurele excepții acceptabile, conform aceluiași ghid, sunt colajele decente — cu condiția obligatorie că „acestea vor fi neapărat însoţite de inscripţia COLAJ”.