Consiliul de Presă anunță că a constatat încălcarea de către Dorin Galben a unor prevederi ale Codului deontologic al jurnalistului, care vizează colectarea și tratamentul informației, verificarea faptelor, protecția persoanelor în situații vulnerabile. Asta după ce, în ședința din 28 martie, a fost examinată o plângere ce vizează una dintre emisiunile acestuia, difuzată pe Youtube.
Plângerea reclamantei s-a referit la materialul intitulat „Monolog/Fostul soț o încuia în casă, iar ea a reușit să fugă și povestește prin ce chin a trecut”, publicat pe canalul de YouTube GALBEN la data de 25 ianuarie 2024. Petiționara a afirmat că moderatorul „a făcut abuz de statutul său social și de oportunitățile sale profesionale”, „fără să cunoască realitatea, a prezentat opiniile protagonistei drept fapte”, „nu a respectat principiul potrivit căruia orice persoană supusă criticii negative are dreptul la replică, prin care să precizeze informația inexactă sau să infirme informația”, „nu a asigurat dreptul la replică și nu a indicat faptul că informația nu este verificată”.
Potrivit comunicatului de presă emis pe 4 aprilie, Consiliul de Presă a constatat că Galben nu a respectat anumite prevederi ale Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, cum ar fi verificarea informațiilor, prezentarea opiniei tuturor părților relevante pentru subiect și protejarea persoanelor în situații vulnerabile. Mai exact, Galben nu a făcut demersuri pentru a verifica informațiile oferite de invitată și nu a solicitat opinia persoanelor despre care ea a vorbit.
În răspunsul său la notificarea secretariatului Consiliului de Presă, Dorin Galben a afirmat că videoclipurile din seria monolog sunt relatările personale ale protagoniștilor și nu sunt investigate, probate sau anchetate de către autorul proiectului. „Video din seria monolog, publicate pe canalul de YouTube GALBEN, sunt relatările personale ale protagoniștilor, dar care nu sunt investigate/probate/anchetate etc. de către autorul proiectului. Fiecare video are disclaimer precum că protagoniștii își asumă toate declarațiile făcute în cadrul acestuia, iar declarațiile făcute nu neapărat reflectă poziția autorului proiectului”, se arată în răspunsul jurnalistului Dorin Galben.
Astfel, Consiliul de Presă a decis să atragă atenția asupra acestei încălcări:. „Consiliul de Presă descurajează practicile prin care se caută fapte senzaționale pentru a atrage audiență în detrimentul drepturilor persoanelor direct implicate sau ale persoanelor terțe”, este menționat în decizie.
Decizia poate fi contestată în termen de 20 de zile.