Noi instrumente de promovare a cursului opțional Educație pentru media al Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), au fost create și lansate de Platforma Tineretului pentru Solidaritate Interetnică, o organizație neguvernamentală care promovează drepturile minorităților naționale, etnice, lingvistice și religioase.
Organizația a produs cinci videouri în care explică noțiuni din Educația pentru media în cinci limbi vorbite de minoritățile etnice din Republica Moldova: găgăuză, bulgară, ucraineană, romani și rusă. În aceleași limbi, Platforma Tineretului pentru Solidaritate Interetnică a creat și cinci comicsuri prin care îndeamnă elevii care fac parte din comunitățile minorităților etnice să aleagă disciplina opțională Educație pentru media.
Primul video din această serie explică pericolul trollingului. Videoul a fost creat în limba bulgară și a fost lansat pe 18 mai, în orașul Taraclia, în cadrul unui eveniment la care au participat 11 profesoare și circa 50 de elevi și eleve.
Comicsurile Platformei Tineretului pentru Solidaritate Interetnică au fost realizate de Elvira Baranețki, o tânără din Ucraina, care în martie 2022, după declanșarea războiului, s-a refugiat la Chișinău. Mihai Peicov, manager de program în cadrul Platformei, a prezentat primul comics în limba bulgară, în cadrul aceluiași eveniment.
„Educația pentru media presupune dezvoltarea unor abilități absolut necesare în acest secol al digitalizării. Elementele din acest curs pot fi ușor integrate la lecțiile de matematică, fizică sau geografie. Lansăm aceste produse pentru a vă trezi curiozitatea și pentru a vă îndemna să alegeți acest curs opțional odată cu începerea unui nou an școlar”, s-a adresat Mihai Peicov elevilor prezenți la eveniment.
„Din 2017, CJI a instruit 606 profesori și profesoare, învățători și învățătoare, iar aproape 12.000 de elevi au studiat deja acest curs. Vă îndemnăm și pe voi să deveniți parte a acestei comunități de mesaj ai gândirii critice. Ne dorim generații care vor ști să-și asume decizii informate”, a spus Anastasia Nani, directoarea adjunctă a CJI.
În perioada următoare, Platforma Tineretului pentru Solidaritate Interetnică va publica și alte videouri și comicsuri în găgăuză, ucraineană, romani și rusă. Produsele vor fi lansate în comunitățile în care se vorbesc aceste limbi.
Proiectul Platformei Tineretului pentru Solidaritate Interetnică, „Educație media pentru minorități” (#ME4M), este parte a programului „Sprijin pentru mass-media din Moldova și eforturi inovatoare de educație media”, finanțat de Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională și implementat de Internews în Moldova.