De la „fugar”, la „cetățean de onoare”. Decizia de condamnare a lui Ilan Șor și accentele din știrile mai multor instituții media

Foto: Romania.europalibera.org

Decizia pronunțată ieri de Curtea de Apel Chișinău, prin care Ilan Șor a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în dosarul privind frauda bancară, a fost reflectată în presă cu accente diferite. Pe de o parte, mai multe instituții au evidențiat că este deputat „fugar” sau „oligarh”, iar pe de altă parte, alte redacții au scos în prim-plan că este vorba de un „cetățean de onoare” al orașului Orhei.

Printre site-urile de presă care i-au acordat calificativul de „fugar” președintelui Partidului Șor se numără bunăoară Replica Media, Radio Moldova, Vocea Basarabiei, Infotag. Același calificativ a fost utilizat și la majoritatea posturilor de televiziune care au reflectat evenimentul. Între ele, cităm Jurnal TV, TV8, Moldova 1. Știrile acestor instituții media au relatat detalii din hotărârea magistraților, le-au citat pe deputata Olesea Stamate sau președinta Maia Sandu, au oferit informații de background despre dosarele în care figurează Ilan Șor, locul aflării acestuia sau au făcut trimiteri la investigații jurnalistice care îl vizează. Unele au inclus și replica lui Șor. 

De cealaltă parte, în știrea despre decizia Curții de Apel Chișinău în privința lui Șor, Radio Orhei scoate în evidență faptul că deputatul este cetățean de onoare al orașului Orhei, iar alte site-uri de știri au citat experți care s-au poziționat în apărarea condamnatului, fără a prezenta în aceleași știri și alte opinii. Totodată, unele portaluri precum Kp.md au publicat doar un comunicat de presă al Partidului Șor, care prezintă reacția celui vizat, nu și decizia instanței de judecată sau alte opinii. De asemenea, alte site-uri au preluat fidel, ulterior publicării știrii inițiale, comunicate de presă ale Partidului Șor la acest subiect. Un exemplu este cel al TV6, care a publicat inițial o știre și un reportaj televizat echilibrat, dar a revenit mai târziu cu materiale favorabile lui Ilan Șor, fără a fi prezentate și alte opinii sau poziții. 

Totodată, în reportajul său, Primul în Moldova vorbește despre „justiție selectivă”, utilizează termeni precum „regimul de la guvernare”, prezintă exclusiv opiniile unor experți care se expun în favoarea lui Șor și o citează pe deputata Marina Tauber. Printre sursele citat se numără și persoane care acuză foști și actuali demnitari de implicare în „furtul miliardului”, fără a prezenta dovezi în acest sens și fără a le oferi dreptul la replică celor vizați, fapt ce contravine normelor deontologice. Iar Accent TV publică o știre ce prezintă doar reacția avocatului lui Șor pe marginea hotărârii instanței, care afirmă că „Moldova va fi condamnată la CEDO”, fiind de altfel o știre preluată de pe site-ul Primul.md. 

Codul deontologic recomandă: „Jurnalistul trebuie să obțină și să prezinte opinia tuturor părților relevante pentru subiect. Jurnalistul trebuie să demonstreze pluralitatea de opinii, chiar dacă nu este de acord cu acestea”. La fel, Codul serviciilor media audiovizuale impune ca relatările din  știrile televizate „să provină din surse sigure, suficient documentate sub aspect factologic, cu o abordare credibilă şi imparţială a evenimentelor, cu reflectarea echilibrată a diferitor opinii”.