Dezinformarea ca armă a politicienilor în campaniile electorale: „Poți genera un fals operând chiar și cu date adevărate”

Foto: captura Podcast cuMINTE

În perioadele electorale, tehnicile de dezinformare devin instrumente centrale în lupta pentru putere. Potrivit expertului media Ion Bunduchi, repetarea constantă a unor falsuri, oricât de absurde ar fi, poate transforma minciuna în adevăr în percepția multor oameni. El a vorbit despre aceste procedee în cadrul celei mai recente ediții a Podcastului cuMINTE.

Promovarea falsurilor, strategie frecvent utilizată în campaniile electorale, poate influența profund voința alegătorilor, avertizează directorul Asociației Presei Electronice: „Este demonstrat că un fals, chiar și cel mai deplasat, dacă e repetat la nesfârșit, foarte ușor se face adevăr în mintea majorității. De aceea, această perioadă este extrem de tulbure”.

DEZINFORMAREA ȘI TEHNICILE SALE PERICULOASE

Potrivit expertului, cea mai utilizată tehnică de dezinformare o reprezintă falsurile „pentru că mizează să provoace în oameni frică – un sentiment foarte puternic -, iar din frică poți face orice. Cel mai bun exemplu despre cum funcționează frica a fost pandemia”. 

„Omul este obișnuit să trăiască în falsuri. Lumea e plină de falsuri. Ele există de când există și omenirea. Unele sunt inofensive, nevinovate și altele sunt dezastruoase și se utilizează ca instrument în perioadele electorale pentru că omul este obișnuit cu el. Doar că este direcționat acolo unde îi trebuie candidatului. Dar, uneori, spui chiar adevărul ca să manipulezi. Chiar dacă utilizezi date statistice pe care oricine le poate verifica că sunt adevărate, dar le legi de altceva sau nu spui un adevăr până la capăt, poți genera un fals operând chiar și cu date adevărate”, a explicat expertul media în cadrul podcastului. 

CINE SE AFLĂ ÎN SPATELE DEZINFORMĂRII?

În Republica Moldova, dezinformarea este adesea orchestratată de echipe complexe, formate atât din experți locali, cât și din consultanți străini, potrivit invitatului. 

„De regulă, în spatele unor candidați stă un staff întreg, o echipă de oameni, o parte din ei fiind în mod special cunoscători ai tehnologiilor politice. Foarte des sunt inclusiv angajați străini. Dacă urmărim ce mesaje circulă în câmpul informațional din Moldova la viitoarele alegeri, atunci vedem că majoritatea narațiunilor care vin să sperie sunt niște repetări ale narațiunilor de la Kremlin. Cu atât mai mult, acum miza este mare, pentru că Moscova nu dorește ca Moldova să coopereze cu UE”, a explicat Bunduchi. 

SOLUȚII PENTRU A COMBATE DEZINFORMAREA

Alfabetizarea media și gândirea critică sunt văzute de către expert ca soluții pe termen lung pentru combaterea dezinformării. 

„Alfabetizarea media înseamnă să înțelegi până la capăt cum funcționează informarea în general. Ceea ce putem face este să avertizăm oamenii la ce să fie atenți. Dar alfabetizarea media este o soluție de durată, în timp. Este instrumentul pe care îl cunoaștem în prezent. Salvarea este gândirea critică și așa a fost salvarea în toate timpurile prin care a trecut umanitatea. Este tehnica cea mai sigură: să punem întrebări, să punem la îndoială”, a afirmat Bunduchi. 

De asemenea, expertul subliniază importanța dezvoltării capacității oamenilor de a analiza critic informațiile pe care le primesc și de a pune întrebări esențiale.

„Dezinformarea este o armă de temut. Toți sunt vulnerabili la dezinformare. Nu contează nivelul de trai sau vârstă. Dacă și un academician este influențat de un fals, asta înseamnă că nu trebuie să le dăm tuturor studii superioare ca să scăpăm de dezinformare. Trebuie să le dăm minte să analizeze. (…) Dezinformarea țintește grupuri mari de oameni, dar nu la întâmplare. Nu neapărat starea socială sau materială, nivelul de studii are un rol hotărâtor. Cei care vor să ne manipuleze vor încerca tot timpul, e treaba noastră să reacționăm sau să ne lăsăm manipulați”, a concluzionat directorul executiv al Asociației Presei Electronice.