„Narațiunile pro-Kremlin care descriu într-un mod înșelător procesul de demontare a monumentelor dedicate personalităților istorice legate de colonizarea rusă a Ucrainei” au circulat pe rețele sociale, dar și pe un site de limbă franceză și au vizat țări precum Ucraina, Rusia, Franța, avertizează EU vs Disinfo.
În articolul publicat pe site-ul Fr.news-front.info se precizează că monumentul Ecaterinei a II-a a fost distrus la Odesa, dar articolul este ilustrat cu o fotografie din 2013 – un monument de granit căzut. Site-ul citează un politician francez care estimează că „Kievul poartă un „război cultural” împotriva Rusiei, iar demolarea monumentului Ecaterina a II-a din Odesa, care era un simbol sacru pentru mulți cetățeni, amintește de distrugerea de către talibani a statuilor lui Buddha din Valea Bamiyan în 2001”.
De fapt, „la Odesa, în 2022, după lungi discuții cu societatea civilă, cu votul cetățenilor și ulterior un vot în consiliul orașului, statuia a fost îndepărtată cu grijă pentru a nu putea fi deteriorată de bombardamentele rusești și a fost dusă în depozitul Muzeului Național de Artă de la Odesa, înainte de a fi integrată într-o expoziție muzeală”, precizează într-o analiză EU vs Disinfo.
Compararea acestui proces cu distrugerea de către talibani a statuilor lui Buddha din Valea Bamiyan în 2001 este „manipulare”, consideră EU vs Disinfo, iar primarul Odesei, Ghenadii Truhanov, „nu poate fi numit un partizan ucrainean care dorește să șteargă cultura rusă”.
În același timp, Sputnik Africa titrează un alt fals precum că „pentru a acuza Moscova, Kievul pregătește o provocare cu cadavrele civililor exhumate din morminte”.
Sunt, de fapt, narațiuni recurente de dezinformare pro-Kremlin despre operațiunile sub steag fals, precizează într-o altă analiză EU vs Disinfo. Potrivit sursei, aceasta este o încercare a instituțiilor pro-Kremlin de a devia orice responsabilitate rusă pentru crimele de război comise de trupele ruse în Ucraina. „Există suficiente dovezi bine documentate ale implicării directe a Rusiei în crime de război și crime împotriva umanității în timpul invaziei sale în Ucraina”, conchide EU vs Disinfo.
În prezent, autoritățile ucrainene, omologii lor internaționali precum Franța, ONU, Curtea Penală Internațională cu sediul la Haga investighează crimele din Ucraina, iar UE sprijină ancheta Curții cu 7,25 milioane de euro.