Uniunea Europeană (UE) ar fi făcut promisiuni false și ar fi înrobit țările vecine folosind Ucraina și Republica Moldova ca instrumente politice, iar statutul de țară candidată al Republicii Moldova ar fi fost acordat în schimbul aderării la sancțiunile UE împotriva Rusiei. Astfel de afirmații nefondate, precum și altele conform cărora România ar fi încercat să anexeze Republica Moldova la teritoriul său prin procesul de aderare la UE, sunt câteva din dezinformările promovate de Federația Rusă după ce, pe 23 iunie, Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de candidate la Uniunea Europeană, atenționează Euvsdisinfo.eu.
Sursa menționează că printre cele mai proeminente narațiuni de dezinformare la subiectul evenimentelor din iunie s-au numărat încercările de delegitimare a procesului de aderare la UE, susținându-se că deciziile Consiliului sunt distructive și grăbite și comparându-se decizia cu timpul de care a avut nevoie UE pentru a acorda statutul de țară candidată altor țări.
De asemenea, s-au reluat unele dintre narațiunile pro-Kremlin consacrate pe care le mai folosise în trecut pentru a discredita Parteneriatul estic: că UE ar fi înrobit țările vecine, ar fi folosit Ucraina și Republica Moldova ca instrumente politice și ar fi făcut promisiuni false pentru a înșela țările candidate. Reciclarea dezinformării ar fi ajuns o tactică folosită în mod obișnuit. „Vizarea partenerilor UE nu este un exercițiu nou pentru propagandiștii și manipulatorii de informații ai Kremlinului. (…) La urma urmei, dacă repeți o minciună de suficient de multe ori, oamenii pot începe să o creadă. Până în prezent, aceasta pare a fi abordarea preferată de către sursele de dezinformare pro-Kremlin pentru a obstrucționa calea Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei către UE”, se arată în material.
De asemenea, potrivit autorilor, „«pensula nazistă» a devenit unul dintre elementele definitorii ale dezinformării pro-Kremlin cu privire la războiul de agresiune nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei. Aceasta merge mână în mână cu o retorică din ce în ce mai agresivă, adesea echivalentă cu un discurs de instigare la ură, pentru a dezumaniza și denigra victimele nevinovate ale agresiunii Rusiei. Niciuna dintre afirmațiile Kremlinului nu se bazează pe realitate sau pe fapte, dar suferința umană pe care o provoacă și violența pe care o permite împotriva civililor sunt mult prea reale. Minciunile, manipularea și dezinformarea pregătesc terenul pentru astfel de atrocități și trebuie să fie expuse și denunțate fără echivoc”.
Echipa proiectului EUvsDisinfo susține că a colectat deja 14.000 de exemple de campanii de dezinformare curente ale Rusiei și va continua să-și actualizeze registrul.