Falsul despre cum Moldova „se va confrunta cu un flux de migranți din Africa și Orientul Mijlociu”. Autoritățile: „Este o minciună grosolană”

La data de 22 aprilie, pe site-ul Partidulsor.com a fost publicat un comunicat care se referă la declarațiile lui Ilan Șor despre faptul că „migranți din Africa și Orientul Mijlociu” ar putea fi „expulzați în Moldova din țările Uniunii Europene”. Comunicatul a fost preluat la literă și de unele portaluri de știri. 

Bunăoară Breakingnews.md a preluat comunicatul fără a verifica veridicitatea declarațiilor. În știrea cu titlul: „Ilan Șor: Odată cu aderarea la UE, Moldova se va confrunta cu un aflux de migranți din Africa și Orientul Mijlociu” se face referire la „presa poloneză” care ar transmite că „negocieri în acest sens au loc la nivelul primelor persoane din țara noastră”, fără a fi oferite surse concrete, linkuri, nume de publicații.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, pretinsa informație s-a distribuit și pe rețele sociale, de pe conturi false, „și este o minciună grosolană pentru că autoritățile statului negociază transparent și la vedere orice acord la care suntem parte”. 

„Autoritățile au avertizat populația că, în următoarea perioadă, ne putem aștepta la amplificarea dezinformării cu scopul divizării cetățenilor țării noastre sau inducerii fricii. Acest lucru trebuie să ne mobilizeze sa fim mai vigilenți și atenți la sursele de informare pe care le citim și să oprim lanțul dezinformării prin raportarea acestor postări și autorilor acestor minciuni”, a precizat Daniel Vodă pe pagina sa de Facebook. 

Solicitat de Mediacritica să comenteze această situație, comentatorul politic Ion Tăbârță susține că este vorba despre „un nou fals cras din partea lui Ilan Șor, care, în mod evident, face parte din categoria falsurilor similare celor «30 000 de sirieni» din perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2016”. 

„Acum înțelegem că falsurile legate de migranți sunt lansate de către polit-tehnologii ruși, ei încercând să exploateze problema migranților, existentă în Uniunea Europeană, manipulând pe seama ei și încercând să provoace anumite fobii față de străini în societatea moldovenească. Totuși, înainte de a se lăsa manipulați de astfel de falsuri, cetățenii noștri ar trebui să știe că migranții vor să meargă în statele bogate, care le asigură bunăstare cetățenilor săi, și nu în cele sărace precum Republica Moldova”, a mai spus Tăbârță.

Amintim că, în anul 2016, în ajunul alegerilor prezidențiale a fost lansat un fals potrivit căruia candidata de atunci la prezidențiale, Maia Sandu, ar fi ajuns la o înțelegere cu liderii europeni privitor la cota de migranți pentru Republica Moldova. Ar fi fost vorba de 30.000 de sirieni care ar fi trebuit să ajungă în țara noastră, dacă Maia Sandu ar fi câștigat alegerile prezidențiale. Învingătorul scrutinului de atunci a fost candidatul prorus Igor Dodon.