Portalul Timpul.md a publicat pe 3 noiembrie o știre în care titrează: Fascistul Medvedev vrea ca pedeapsa capitală să fie introdusă în Rusia: „Pentru astfel de nenorociți – execuție pe loc, fără proces”. Autorul recurge în titlu la un calificativ subiectiv, numind protagonistul știrii „fascist”, fapt neadmis de etica jurnalistică.
Știrea citează publicația ucraineană Kyiv Independent, care informează că Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a pledat pentru reintroducerea pedepsei capitale. Deși Kyiv Independent relatează neutru aceste informații, jurnaliștii de la Timpul.md intervin cu calificativul „fascist”, care denotă o poziționare lipsită de echidistanță a instituției media în raport cu subiectul abordat.
Nu e prima dată când redacția Timpul.md recurge la astfel de calificative în publicațiile sale, inclusiv cu referire la persoane sau organizații din Federația Rusă. De exemplu, jurnaliștii cataloghează gigantul Gazprom ca fiind „terorist economic” sau pe oficiali ruși drept „marionete”.
Codul deontologic menționează că „jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte”, precum și „să pună titluri care corespund conținutului materialului jurnalistic și le evită pe cele care induc publicul în eroare”. Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă presei: „În prezentarea evenimentelor vom face o distincţie clară între informaţie şi opinie, evitându-se orice confuzie. Ştirile sunt fapte şi date. Opiniile exprimă gânduri, idei, convingeri, judecăţi de valoare ale ziariştilor, mijloacelor de informare în masă”. În plus, ghidul impune un stil cât mai laconic și neutru în știri, „fără a apela la calificative subiective”. „Corectitudinea şi imparţialitatea trebuie să fie o atitudine fundamentală a jurnaliştilor. Corectitudinea, curiozitatea şi lipsa de prejudecăţi şi preconcepţii sunt trăsături distinctive care ar trebui să se regăsească în modul de viaţă al oricărui jurnalist”., potrivit sursei.