Centrul pentru combaterea crimelor cibernetice al Inspectoratului Național de Investigații (IGP) semnalează tot mai des despre escrocheriile online, fie că este vorba despre mesaje expediate pe telefon sau pe adresa de e-mail. De exemplu, în anul 2023 au fost pornite 176 de cauze penale pe fraude cibernetice, precizează IGP.
„Adresa dvs. de livrare a coletului este incorectă și livrarea coletului a fost suspendată. Vă rugăm să actualizați la timp. Pachetul dvs. a fost confiscat deoarece nu conține un număr de casă. Vă rugăm să actualizați informațiile de expediere”. Dacă ați primit un asemenea sms, cel mai bine este să îl ignorați, să îl ștergeți și în niciun caz să nu apăsați pe linkul atașat. Este o escrocherie online, cunoscută sub numele de smishing, avertizează Centrul pentru combaterea crimelor cibernetice al Inspectoratului Național de Investigații. Această metodă implică mesaje care conțin linkuri frauduloase. Scopul celor care expediază astfel de mesaje este să obțină informații personale și bancare ale destinatarului.
Despre ce înseamnă smishing am explicat în una din edițiile #PEÎNȚELES.
Sms-urile conțin informații false, cum ar fi necesitatea furnizării unor date suplimentare pentru a primi un colet fictiv sau oferte care vă par irezistibile. Aceste mesaje conțin linkuri către site-uri frauduloase, unde destinatarii sunt solicitați să introducă date sensibile, cum ar fi datele bancare sau personale. Mai mult, aceste linkuri pot distribui și programe malițioase, infectând dispozitivele mobile ale utilizatorilor.
Într-un răspuns oferit portalului Mediacritica.md, IGP precizează că „Centrul pentru combaterea crimelor cibernetice al Inspectoratului Național de Investigații (INI) al IGP în anul 2022 au pornite 205 cauze penale, iar în anul 2023 au fost pornite – 176 cauze penale. Din 176 de cauze penale pornite în anul 2023, 120 de cauze penale au fost expediate către subdiviziunile regionale, conform competenței materiale și teritoriale. Respectiv, din cauzele penale rămase în exercitarea Direcției Urmărire Penale a INI au fost finalizate 37 de cauze penale.”
Întrebați de Mediacritica.md care sunt măsurile întreprinse de IGP pentru a asigura securitatea online a cetățenilor, reprezentanții instituției precizează că „Poliția întreprinde toate măsurile posibile pentru a lupta cu aceste fenomene, atât prin subdiviziunea specializată, cât și unitățile teritoriale, conlucrând în acest sens cu toate băncile comerciale, BNM, precum și cu companii private din domeniul financiar sau TIC”.
De asemenea, pentru a preveni înșelătoriile online, Poliția recomandă precauție sporită în gestionarea sms-urilor și a altor forme de comunicare online. Iată ce este recomandat să faceți:
- Nu accesați linkurile pe care le primiți într-un mesaj text sau în orice altă formă de comunicare, decât dacă știți cine este expeditorul și aveți încredere în el;
- Nu răspundeți înapoi la mesajele primite de la numere / persoane necunoscute;
- Marcați mesajele suspecte ca SPAM;
- Descărcați aplicații numai din sursele oficiale;
- Nu introduceți informații personale sau bancare pe site-urile neverificate;
- Nu comunicați nimănui codul OTP primit de la bancă.
În cazul în care cineva devine victimă a unor astfel de fraude, autoritățile îndeamnă să contactați imediat banca pentru anularea tranzacțiilor și să informați Poliția la 112.