Portalul Agroexpert.md a publicat pe 5 iunie o știre cu titlul: „Producătorii agricoli, puși pe brânci de firmele exportatoare. Costul unui camion cu cireșe livrat în Rusia ajunge la 20 mii USD”. Articolul informează despre creșterea prețurilor la transportarea fructelor către Federația Rusă, fapt de care, potrivit sursei, s-ar face vinovate companiile ce prestează servicii de transport a produselor. Articolul este realizat dintr-o singură sursă, conține generalizări și mai multe detalii incoerente.
„Producătorii agricoli susțin că s-au pomenit într-o situație fără de ieșire”, afirmă autorii știrii în debutul textului, făcând însă trimitere doar la o singură sursă și prezentând perspectiva unei singure persoane drept un adevăr general valabil. Generalizarea a fost utilizată inclusiv în titlul știrii. „Companiile transportatoare au dublat practic costurile de transport”, continuă textul în care protagonistul aduce mai multe acuzații, dar lipsește și opinia cel puțin a unui reprezentant al firmelor de transport, care ar echilibra subiectul și ar oferi cititorului o viziune completă asupra problemei.
Mai mult, jurnaliștii par să nu fi verificat afirmațiile fermierului din surse alternative. Astfel, în material se operează cu cifre incorecte precum că „euro în prezent costă 60 mii de ruble”, pe când Banca Națională a anunțat un curs de 66,82 ruble pentru un euro. Un alt exemplu adus de fermier este că „s-a majorat distanța de la 5.000 la 7.000 km” (din Moldova spre Federația Rusă, n.r.). O căutare pe portalul Distanta.md arată că traseul Chișinău – Moscova este de circa 1.300 de km.
„Fermierul afirmă că, în Republica Moldova, există doar trei companii care se ocupă cu exportul fructelor în Federația Rusă. Iar agricultorii nu pot obține licența de export urmare a procedurilor birocratice, dar și a numărului mare de acte pe care trebuie să le perfecteze”, se arată în material. O simplă căutare pe Google, într-un material de pe portalul Radio Europa Liberă ne arată că în Republica Moldova operează peste 300 de exportatori de fructe în Federația Rusă, iar portalul Moldovafruct.md scrie că „Moldova este în top 20 exportatori mondiali de cireșe”.
Codul deontologic prevede că „jurnalistul verifică, de regulă, informațiile din cel puțin două surse independente una de alta. Jurnalistul publică doar informațiile pe care, în urma verificărilor, le consideră veridice”.Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști prevede că „jurnalismul nu lasă loc pentru speculaţii. Nu există nicio scuză pentru inexactităţi. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informaţiile şi faptele relevante”. „Ne vom asigura că vorbim cu surse de prima mână, oameni care sunt implicaţi direct în subiect”, mai atenționează sursa.