Faceți-vă părinții „prieteni” pe Internet, nu dați niciodată datele voastre personale și distribuiți poze cu grijă în spațiul virtual. Sunt doar câteva dintre sfaturile ce țin de protecția copiilor în mediul online, care se regăsesc într-un ghid lansat recent de Asociația pentru Securitatea Cibernetică și Protecția Datelor (ASCPD) în colaborare cu Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) din România.
Ghidul, intitulat „Protecția datelor personale ale copiilor în mediul online – Ghid pentru părinți și profesori”, oferă o serie de recomandări practice și ușor de implementat pentru gestionarea adecvată a datelor personale ale copiilor, în contextul în care minorii sunt din ce în ce mai expuși la riscurile din spațiul cibernetic
„Mediul digital nu a fost conceput inițial pentru copii, dar joacă un rol semnificativ în viața acestora, fapt pentru care noi, adulții, trebuie să ne asigurăm că în toate acțiunile privind furnizarea, reglementarea, proiectarea, gestionarea și utilizarea mediului digital, interesul superior al fiecărui copil este un aspect primordial”, subliniază autoarele ghidului, Daniela-Irina Cireașă și Daniela Simionovici.
Iată câteva sfaturi utile pentru copii ca să navigheze sigur pe Internet:
• Faceți-vă părinții „prieteni” pe internet. Spuneți-le ce site-uri vizitați, oamenii cu care schimbați mesaje sau e-mail-uri ori pe ce rețele sociale aveți cont. Dacă primiți un mesaj suspicios, spuneți-le imediat.
• Nu dați niciodată date personale. Dacă cineva vă întreabă care vă este numele complet, unde locuiți, la ce școală mergeți, care este ziua voastră de naștere sau vă cere informații despre persoanele apropiate, nu răspundeți și anunțați imediat părinții.
• Nu alegeți un username care include informații personale. Spre exemplu, dacă numele tău este Elena Rizea, ești născută pe 20 mai 2007 și locuiești în Brașov, nu face ElenaRizea052007BV username-ul tău. Poți fi campion la jocuri și fără să îți arăți identitatea.
• Distribuiți poze cu grijă. Nu trimiteți străinilor, în mediul online, poze sau videoclipuri cu voi, familia sau prietenii voștri, casa sau școala voastră.
• Utilizați și verificați setările de confidențialitate pe conturile de rețele sociale precum Facebook, Instagram, TikTok sau Twitter.
• Protejați-vă parolele. Dacă altcineva vă cunoaște parola, o poate schimba și poate să vă interzică accesul la contul vostru. De asemenea, se poate preface că ești tu și poate vorbi în numele tău, îți poate strica rankingul la jocuri, îți poate distribui fotografiile și poate distribui informații false. Chiar dacă aveți cea mai corectă și puternică parolă, nu mai valorează nimic dacă o spuneți altora.
De asemenea, în ghid veți găsi subiecte ce țin de riscurile asociate prezenței online a copiilor, recomandări pentru părinți, sfaturi pentru profesori, legislație și conformitate.