În Republica Moldova va fi creată Agenția pentru Securitate Cibernetică (ASC). O decizie în acest sens a fost luată joi, 21 decembrie, în ședința de Guvern. Instituția va fi subordonată Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED) și va fi autoritatea competentă la nivel național în domeniul securității cibernetice, responsabilă de gestionarea crizelor de acest fel în Republica Moldova.
Crearea Agenției se înscrie în obiectivele programului de activitate al Guvernului, care specifică faptul că „unul dintre obiectivele fundamentale este prevenirea și combaterea amenințărilor hibride pe palierul securității cibernetice și informaționale”.
„În cadrul Agenției va fi formată o echipă de răspuns la incidentele cibernetice la nivel național și va fi instituit un punct național unic de contact, care să asigure interacțiunea autorităților și a instituțiilor publice naționale cu autoritățile similare din alte state”, este precizat în comunicatul de presă al Guvernului.
„Odată cu digitalizarea serviciilor publice crește și nivelul de vulnerabilitate privind securitatea cibernetică. De aceea, creăm Agenția pentru Securitate Cibernetică cu competențe la nivel național. Instituția va fi responsabilă de contracararea și de lupta cu amenințările în spațiul digital. Cu acest pas, venim să implementăm bunele practici de la nivel european, dar și să creștem nivelul de securitate și reziliență cibernetică la nivel național”, a declarat Mihai Lupașcu, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova.
Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, în termen de cel mult două luni din data intrării în vigoare a hotărârii adoptate, urmează să organizeze concursurile pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct ai Agenției.
ASC va avea mai multe funcții precum cea de identificare și evidență a furnizorilor de servicii, de supraveghere și control de stat al respectării de către furnizori a cadrului normativ în domeniul securității cibernetice.
Prin activitatea acestei structuri, autoritățile vor să obțină răspunsuri corespunzătoare la incidentele cibernetice; consolidarea securității cibernetice la nivel general; elaborarea și implementarea unui cadru normativ și instituțional corespunzător; protecția infrastructurii informaționale critice etc.
Pentru activitatea instituției, din bugetul de stat pentru anul 2024 sunt prevăzute 15 milioane de lei.
Pe parcursul anului 2022 au avut loc cele mai mari valuri de atacuri cibernetice din istoria Republicii Moldova. Unul dintre cele mai intense s-a înregistrat pe 25 august 2022, „când ținta atacurilor au fost circa 80 de sisteme informaționale, platforme și portaluri publice, impactul asupra funcționării acestora fiind unul limitat”, preciza într-un comunicat de presăServiciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică.