Imagini „exclusive” ce încalcă viața privată, în știri despre decesul unui tânăr la Strășeni

Sursă foto: Zdg.md

Portalul Publika.md a plasat pe 11 august o știre cu titlul: „Imagini EXCLUSIVE de la petrecerea din Străşeni soldată cu decesul unui tânăr. Suspectul, nepotul generalului Nicolae Alexei”. Fotografiile inserate încalcă normele deontologice cu privire la respectarea vieții private și depășesc limitele interesului public.  

În articol, redacția a publicat imagini de la petrecerea la care ar fi participat tânărul de 29 de ani găsit mort în pădurea din raionul Străşeni, în urma unui conflict pe care l-ar fi avut cu bănuitul. Potrivit datelor Poliției, decesul a survenit în urma primirii a trei plăgi formate de gloanțe în regiunea coastelor. 

Unele fotografii, pe care Publika.md le cataloghează drept exclusive, ilustrează  mai multe arme. În altele figurează însă și femei dezgolite, prezente la eveniment, și a căror identitate nu este protejată tehnic. Aceste detalii nu sunt relevante subiectului știrii și nu corespund principiului interesului public. 

Știrea a fost preluată de alte două portaluri, Unica.md și Echipa.md. Ambele au protejat identitatea protagoniștilor din imagini. 

Iar Jurnal.md a publicat o știre cu titlul: „Omorul de la Strășeni: Suspectul – nepotul generalului Alexei – a fugit din țară; Ce spune tatăl tânărului ucis”  în care sunt ilustrate aceleași fotografii cu femei dezgolite de la petrecerea tinerilor.

Codul deontologic menționează expres că jurnalistul „este dator să respecte dreptul la viață privată şi demnitate al persoanelor, inclusiv al persoanelor decedate”, iar „imixtiunea în viața privată este permisă numai atunci când dezvăluirea faptelor urmărește un interes public”. Totodată, „în colectarea informației de interes public  jurnalistul se asigură de fiecare dată că între drepturile sale și drepturile persoanelor vizate în produsele sale mediatice există un echilibru rezonabil”.

De asemenea, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă: „Nu vom publica  corespondenţaă  sau  conversaţie  privată,  precum  nu  vom  relata  despre comportament  privat  al  unei  persoane,  dacă  nu  există  un  interes  public clar de a cunoaşte conţinutul acestora”.