Încălcarea prezumției nevinovăției într-o știre despre o acțiune de viol

Portalul de știri Deschide.md a publicat pe 28 iulie o știre cu titlul: „«Maniac sexual», reținut de Poliția Capitalei. A violat o tânără de 19 ani în plină zi, într-o fâșie forestieră din sectorul Botanica”. Articolul informează despre un bărbat de 29 de ani care ar fi violat o adolescentă, la mijlocul lunii iulie, în sectorul Botanica din Chișinău. 

Redacția expune informația fără a ține cont de prezumția nevinovăției, potrivit căreia orice persoană este nevinovată până la decizia unei instanțe judecătorești. 

De asemenea, jurnaliștii îl cataloghează pe cel vizat drept „maniac sexual”, menționând că, „la ai săi 29 de ani, nu este la prima infracțiune cu caracter sexual. Anterior, acesta s-a aflat după gratii timp de zece ani, după ce a comis un viol cu acțiuni perverse asupra unui minor”. În cazul acestor și alte detalii, redacția portalului face trimitere la surse anonime. Potrivit Deschide.md, bănuitul se află în prezent în arest pe un termen de 30 de zile. ”.

Cu referire la prezumția nevinovăției, Codul deontologic prevede că „jurnalistul respectă prezumția de nevinovăție şi consideră că orice persoană este nevinovată până la pronunțarea unei sentințe definitive şi irevocabile împotriva sa. În relatările despre investigații penale sau dosare examinate în instanțele de judecată, jurnaliștii vor utiliza un limbaj exact, pentru a nu dăuna participanților la proces”. Iar Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă: „Orice persoană este considerată nevinovată până la pronunţarea în justiţie a vinovăţiei printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă. (…) În text vom evita formulări care ar indica cu certitudine că suspectatul a săvârşit crima respectivă”.