Cel de-al 20-lea indice mondial al libertății presei, publicat de Reporteri fără frontiere (RSF) pe 3 mai, evidențiază efectele dezastruoase ale știrilor și haosului informațional drept urmare a unui spațiu informativ online globalizat și nereglementat, care încurajează răspândirea știrilor false și propaganda.
Indicele accentuează despre multiplicarea informațiilor false din spațiul online, în special pe rețelele sociale.
„În cadrul societăților democratice, diviziunile cresc ca urmare a răspândirii mass-mediei de opinie după «modelul Fox News» și a răspândirii circuitelor de dezinformare care sunt amplificate de modul în care funcționează rețelele sociale. La nivel internațional, democrațiile sunt slăbite de asimetria dintre societățile deschise și regimurile despotice care controlează presa și platformele online în timp ce duc războaie de propagandă împotriva societăților democratice. Polarizarea pe aceste două niveluri alimentează o tensiune crescută”, se arată în raport.
Cu referire la țara noastră, Indicele arată că mass-media din Republica Moldova este împărțită în tabere proruse și prooccidentale, iar oligarhii și liderii politici influențează puternic politicile editoriale ale redacțiilor, potrivit portalului Media Azi. În raport se menționează că presa din Republica Moldova este diversă, „dar extrem de polarizată, ca și țara însăși, care este marcată de instabilitate politică și influența excesivă a oligarhilor”.
Conform raportului realizat de RSF, Republica Moldova s-a plasat pe locul 40, avansând cu 49 de poziții față de 2021. Acest fapt este explicat prin noua metodologie aplicată la elaborarea studiului, discrepanța fiind valabilă și pentru alte țări.