Instanța a dat câștig de cauză CA în cazul amenzii pentru RTR Moldova

Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a dat câștig de cauză Consiliului Audiovizualului în privința unei decizii din 16 mai 2022, prin care postul RTR Moldova a fost amendat cu 13.000 de lei pentru difuzarea, în orele de maximă audiență, a unor informații ce induc în eroare opinia publică și admit speculații referitor la anumite aspecte lingvistice, transmite CA într-un comunicat de presă.

Decizia vizează programul matinal de divertisment Доброе Утро!, transmis de RTR Moldova miercuri, 20 aprilie 2022. Mediacritica avertiza atunci despre afirmația din debutul emisiunii: „În Moldova continuă să aibă rezonanță încercările puterii de a interzice una din cele mai mari sărbători, Ziua Victoriei”. În sprijinul acestei afirmații false prezentatorii nu aduc niciun fapt bazat pe realitate. Ei speculează însă pe marginea Panglicii Sf. Gheorghe, pentru purtarea căreia autoritățile „promit să dea amenzi necruțătoare și chiar să tragă la răspundere administrativă”, dar și pe seama limbii ruse:  „Ce-i drept, mulțumim că, deocamdată, despre panglică ni se permite să vorbim… chiar și în limba rusă”. La o zi de la difuzarea emisiunii, Mediacritica a atenționat că RTR Moldova dezinformează, într-un program de divertisment, precum că guvernarea ar încerca să interzică sărbătorirea Zilei Victoriei.

„RTR Moldova, în subiectul referitor la promulgarea legii ce interzice răspândirea pe teritoriul Republicii Moldova a simbolurilor asociate agresiunii militare ruse, a admis informarea cu rea-intenție. Astfel, în programul informativ din 20 aprilie 2022 – Новое утро, moderatorul și-a exprimat propriile opinii eronate precum că s-ar interzice de fapt comemorarea în ziua de 9 mai a celor căzuți în război și ar putea fi suprimat dreptul de a vorbi în limba rusă”, se arată în comunicatul CA.

Instituția precizează că „decizia de monitorizare a fost dispusă din oficiu” și că „CA a recepționat sesizările Centrului pentru Jurnalism Independent și WatchDog.md ce invocau aceleași încălcări”.