Ziua de 9 Mai continuă să polarizeze atât societatea, cât și mass-media din Republica Moldova. Caracterul dual al acesteia – Ziua Europei și Ziua Victoriei – împarte în continuare presa în câteva tabere. Monitorizarea știrilor publicate de zece instituții media TV și online demonstrează faptul că, pe de o parte, unele surse preferă să scoată în prim-plan evenimentele desfășurate în contextul Zilei Victoriei și a marșului organizat de anumite forțe politice. Printre acestea se numără GRT, Gagauzinfo.md, NTS, Exclusiv TV, site-ul clonă al Komsomolskaia Pravda și, într-o oarecare măsură, Unimedia.info. Pe de altă parte, există instituții media care aleg să pună accent pe evenimentele desfășurate în contextul Zilei Europei, printre care TV8 sau Moldova 1. Totuși, există și redacții care, într-o măsură mai mică sau mai mare, au abordat ziua de 9 Mai din ambele perspective, printre acestea Newsmaker.md și Tuk.md. Totodată, doar o singură instituție media din cele pe care le-am avut în vizor (TV8) a produs conținut explicativ, a încercat să facă un istoric al acestor „zile” și să explice semnificația ambelor.
Gagauziya Radio Televizionu (GRT)
În cazul Gagauziya Radio Televizionu (GRT) a fost monitorizat buletinul informativ și știrile publicate pe site-ul instituției. La TV, GRT a difuzat trei știri la subiectul monitorizat. Două s-au referit la evenimentele organizate la Comrat cu ocazia Zilei Victoriei, iar o știre a menționat despre cum s-a desfășurat Ziua Europei la Chișinău. Știrile ce au avut în centrul atenției Ziua Victoriei au fost inserate în prima parte a buletinului, iar cea cu referință la Ziua Europei a încheiat ediția de știri.
Potrivit GRT, dacă la Chișinău „s-a marcat Ziua Europei” (rusă: «Как в Кишиневе 9 мая отметили День Европы?»), atunci la Comrat „s-a adus un omagiu ostașilor care au decedat în război” (rusă: «В Комрате почтили память павших воинов»). GRT a încercat să prezinte, prin comparație, cum și în ce mod se sărbătorește ziua de 9 Mai în Republica Moldova și în UTA Găgăuzia, sugerând că populația din UTA Găgăuzia are valori, viziuni și preferințe diferite de restul cetățenilor Republicii Moldova. Totodată, în știrea despre cum s-a marcat 9 Mai în autonomie, GRT a ținut să evidențieze faptul că „Bașcana Evghenia Guțul a venit cu un mesaj video de la Moscova” (rusă: «С видеообращением из Москвы выступила глава Гагаузии Евгения Гуцул»). A doua știre din buletinul informativ cu referință la Ziua Victoriei a vizat „Expoziția organizată în incinta primăriei orașului Comrat și rolul personalului medical în anii de război” (rusă: «В примарии Комрата представлена выставка о роли медработников в годы войны»). Pe platforma online, redacția a publicat o știre cu referire la 9 Mai, în care a scos în evidență că bașcana Evghenia Guțul, alături de colegii din Comitetul Executiv al UTA Găgăuzia, a depus flori la memorialul din Comrat, comemorându-i astfel pe cei care au decedat în cel de-al Doilea Război Mondial (rusă: «Евгения Гуцул возложила цветы к Мемориалу воинской славы в Комрате»).
În toate cele trei știri, GRT a abordat ziua de 9 Mai mai degrabă drept o zi „a Victoriei” și într-o măsură mică ca pe o zi „a Europei”. Inclusiv știrea despre Ziua Europei jurnaliștii au început-o cu mențiunea că președinta Maia Sandu a vorbit mai întâi despre repercursiunile celui de-al Doilea Război Mondial și doar apoi s-a referit la Ziua Europei. Un alt aspect care trebuie menționat este că GRT a pus într-o lumină pozitivă autoritățile locale din autonomie, în special pe bașcana Evghenia Guțul și reprezentanții Comitetului Executiv și ai Adunării Populare, sugerând că, datorită lor, tradiția Zilei Victoriei este păstrată și protejată (tehnica Salvatorului național).
Gagauzinfo.md
Gagauzinfo.md a publicat zece știri pe data de 9 mai, toate având drept subiect principal Ziua Victoriei, marcată la Chișinău, Comrat, Ciadîr-Lunga și Vulcănești. Ziua Europei a fost menționată de Gagauzinfo.md într-o singură știre, dar și în acest caz este vorba despre opinia fostului prim-ministru Vlad Filat, care a declarat că „fără Ziua Victoriei nu ar fi existat Ziua Europei” (rusă: «Влад Филат: “Без Дня Победы не было бы Дня Европы»).
În celelalte materiale, redacția a menționat despre parada militară de la Moscova, la care au participat Ilan Șor, Marina Tauber și bașcana Evghenia Gușul (rusă: «Шор, Гуцул и Таубер сфотографировались на параде в Москве»), prognoza meteo pentru ziua de 9 mai, cum a fost construit Memorialul gloriei militare din Comrat, adresarea Irinei Vlah în contextul Zilei Victoriei etc.
În una dintre știri, președintele Adunării Populare, Dmitrii Constantinov, a acuzat autoritățile centrale ale Republicii Moldova de faptul că au luat decizia „să excludă și să dea uitării Ziua Victoriei, prin înlocuirea acesteia cu Ziua Europei”. Jurnaliștii au omis să garanteze dreptul la replică celor vizați (lipsa dreptului la replică). Totodată, Gagauzinfo.md a favorizat, prin plasare în lumină pozitivă, autoritățile locale, în special pe bașcana Evgheniei Guțul – protagonistă a trei din cele zece știri –, dar și pe fosta bașcană Irina Vlah, în două din cele zece știri.
Exclusiv TV
În cazul Exclusiv TV a fost monitorizat buletinul informativ al zilei. Instituția a început ediția cu știrea „Marșul memoriei la Chișinău”, despre cei „79 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, la care au participat peste 250.000 de moldoveni, dintre care fiecare al cincilea și-a pierdut viața pe câmpul de luptă”. Redacția a vorbit despre oficialii moldoveni care au depus flori la Complexul memorialul „Eternitate”, dar și despre oficialii europeni, care s-au aflat în vizită în Republica Moldova (ex. Comisarul UE pentru buget și administrație, Johannes Hahn). Următoarea știre din buletinul informativ – „Marșul Victoriei de 9 mai” – a relatat despre „un marș al regimentului nemuritor, organizat de reprezentanții Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, asociat cu reprezentanți ai unor partide extraparlamentare”. În acest caz s-a recurs la o etichetare: „În fruntea coloanei au mers liderii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Partidul Comuniștilor Republicii Moldova (PCRM) și Partidul «Șansă»,, afiliat politicianului fugar Ilan Șor”. Totodată, în secvențele video în care au fost prezentate Guțul, Tauber și Șor la Moscova, Exclusiv TV nu a indicat corespunzător sursa acestor imagini. Simpla referire la YouTube nu poate fi calificată drept menționare expresă a sursei. De asemenea, în cadrul știrii, Igor Dodon a acuzat guvernarea actuală că încearcă să „ne împartă pe baricade. Vedeți alături pe cei care sărbătoresc Ziua Europei…”. Redacția nu a oferit dreptul la replică celor vizați.
Exclusiv TV a realizat și un reportaj – „Panglica bicoloră, purtată de 9 Mai” – despre interdicția autorităților de a purta panglica bicoloră, numită și panglica Sfântului Gheorghe, care „nu i-a speriat pe participanții la Marșul Victoriei din Capitală. Atât unii politicieni, cât și oameni de rând au ales să poarte simbolul interzis”. Un alt reportaj – „Ziua Europei 2024” – a vorbit despre celebrarea Zilei Europei în centrul Capitalei, „unde sute de oameni au venit pentru a-și declara aspirațiile europene”, și un alt reportaj – „De 9 Mai, cu gândul la pace” – în care jurnaliștii au citat direct cetățeni care s-au expus pe marginea zilei de 9 Mai. Jurnaliștii au reflectat informația într-un mod neutru și echilibrat, oferind dreptul la opinie tututor celor vizați.
Tuk.md
Portalul Tuk.md a publicat în perioada 8-10 mai opt materiale, dintre care patru au fost dedicate Zilei Victoriei, iar altele patru – Zilei Europei. În mare parte, cele cu referință la Ziua Europei au abordat subiecte precum organizarea unui velotur în raionul Cahul (1, 2) și participarea locuitorilor raionului Taraclia la Orășelul European 2024, organizat în PMAN din Chișinău (1, 2). Știrile despre Ziua Victoriei s-au referit la acțiunile de comemorare, organizate la Chișinău, Cahul și Taraclia; acțiunea „Mulțumim pentru Victorie”, a unui grup de voluntari din orașul Taraclia, care au amenajat mormintele celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial, „Marșul tăcerii”, organizat în orașul Cahul în contextul Zilei Victoriei” și despre Serghei Harin, singurul veteran al celui de-al Doilea Război Mondial rămas în viață din raionul Taraclia. În toate cele opt știri, Tuk.md a reflectat informația într-un mod neutru și echidistant, fără abateri deontologice.
NTS
Buletinul informativ din 10 mai al televiziunii private NTS a fost constituit doar din știri despre Ziua Victoriei. Într-un caz, sursa media l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Guvernului Republicii Molodva, Daniel Vodă, cu privire la prezența bașcanei Evghenia Guțul, deputatei Marina Tauber și a lui Ilan Șor la parada militară de la Moscova, organizată cu ocazia Zilei Victoriei. NTS a preluat imaginile video de la Pro TV Chișinău, fără a menționa expres acest lucru. Ulterior, folosind aceleași imagini video preluate, televiziunea a difuzat o știre despre parada militară de la Moscova și prezența celor trei protagoniști la eveniment, cu mențiunea că „în același timp, la Comrat, Orhei, Taraclia și Bălți, reprezentanții Blocului «Pobeda» au organizat manifestații cu ocazia celor 79 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial”. Redacția a descris amplu parada militară de la Moscova, accentuând și faptul că la evenimentul „din Piața Roșie a fost prezentată tehnica militară care este folosită în războiul din Ucraina”.
Într-o altă știre, NTS a abordat Marșul Victoriei din Chișinău, organizat de PSRM, PCRM și „oamenii afiliați lui Ilan Șor”, fiind citat direct doar Igor Dodon. Și în acest caz, postul TV a preluat imaginile video de pe Agora.md fără a menționa sursa.
Ultima știre din buletinul informativ a fost despre cum în țările Uniunii Europene (UE) este sărbătorită Ziua Europei și despre alegerile europarlamentare, programate să aibă loc între 6 și 9 iunie 2024. Ca și în cazul știrilor de mai sus, NTS a preluat aproape integral știrea și imaginile video de pe Euronews, fără însă a menționa sursa acestora.
Unimedia.info
În ziua de 9 mai, Unimedia.info a publicat 21 de știri la subiectul monitorizat. Acestea s-au referit în principal la discursul președintei Maia Sandu din PMAN cu ocazia Zilei Europei; mesajul Irinei Vlah la cei 79 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial; deschiderea oficială a Orășelului European 2024; vizita președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la veteranul de război Constantin Cojocari; mesajul primarului Capitalei, Ion Ceban, în contextul Zilei Victoriei și a Zilei Europei; mesajul lui Igor Dodon de Ziua Victoriei; vizita Maiei Sandu la veteranul de război Ion Mereacre; iluminarea clădirii Parlamentului în culorile drapelului UE; ceremonia de depunere a florilor, de către conducerea Primăriei Chișinău, la Complexul Memorial „Eternitate”, cu ocazia Zilei Victoriei, dar și cea a autorităților centrale; opinia purtătorului de cuvânt al Guvernului pe marginea participării bașcanei Evghenia Guțul, deputatei Marina Tauber și a lui Ilan Șor la parada militară de la Moscova; discuția Maiei Sandu cu Volodimir Zelenski în contextul zilei de 9 Mai; Marșul Victoriei, organizat la Bălți; mesajul Mitropoliei Basarabiei cu ocazia Zilei Europei. De asemenea, Unimedia.info a publicat o știre despre „Moscova, care marchează Ziua Victoriei cu o paradă «nucleară»: 9.000 de soldaţi, cu sisteme de rachete Iskander şi Yars, au defilat în Piaţa Roşie”, în cadrul căreia a prezentat mai multe detalii despre eveniment și o serie de declarații din discursul președintelui Rusiei, Vladimir Putin. Tot aici, redacția a transmis în direct și parada militară din Piața Roșie, preluând imaginile video de pe canalul de YouTube al Komsomolskaia Pravda.
Majoritatea materialelor redacției au fost scrise în baza declarațiilor politicienilor, autorităților și altor persoane publice din Republica Moldova și din străinătate, distribuite pe rețelele sociale. Ziua Victoriei s-a bucurat de o atenție mai mare decât Ziua Europei, în aproximativ 2/3 din cele 21 de știri. Igor Dodon și Maia Sandu au fost vizați cel mai des în știrile portalului. Totodată, unele știri au fost la limita publicității politice și/sau electorale: „Tudor Ulianovschi, fost ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, pretendent la șefia țării, astăzi, a depus flori la Complexul Memorial Eternitate”.
Între încălcările deontologice identificate se numără:
- Amestecul faptelor cu opinii: „Măsura are loc la două zile după ce liderul rus şi-a reconfirmat al cincilea mandat prezidenţial, în timp ce relaţiile cu Occidentul se prăbuşesc şi mai mult din cauza intervenţiei trupelor ruseşti în Ucraina”.
- Lipsa indicării corespunzătoare a sursei. Redacția a menționat „Facebook” în dreptul unei imagini cu Evghenia Guțul, Marina Tauber și Ilan Șor participând la parada militară de la Moscova. O astfel de referire nu poate fi calificată drept menționare expresă a sursei. De asemenea, în una dintre știri, portalul l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Guvernului, care a oferit declarații postului de televiziune Pro TV Chișinău. Nici în acest caz sursa nu a fost indicată.
Newsmaker.md
La 9 mai, Newsmaker.md a publicat 14 materiale despre evenimentele organizate în Republica Moldova în contextul zilelor Europei și Victoriei. Un reportaj („Aceștia nu sunt președinții noștri. Președintele nostru este Putin. Cum în Republica Moldova au marcat Ziua Victoriei, cea a Europei și a păcii” / «Это не наши президенты. Наш президент Путин». Как в Молдове отметили День Победы, Европы и мира) a contrapus două evenimente: pe de o parte, Marșul Victoriei, organizat de PSRM, PCRM și apropiații lui Ilan Șor, și marșul pentru Ziua Europei al Organizației de Tineret a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), de rând cu alte activități desfășurate la Președinție și în PMAN. Un alt reportaj video a abordat comparativ cum au fost marcate cele două evenimente în Republica Moldova.
Alte știri au relatat despre: acțiunea oficialilor moldoveni de depunere a florilor la Complexul memorial „Eternitate”; Orășelul European 2024 și cum a fost sărbătorită Ziua Europei în Chișinău; precum și un interviu oferit de Comisarul UE pentru buget și administrație, Johannes Hahn prezent în Republica Moldova cu ocazia Zilei Europei; concertul organizat în PMAN cu ocazia Zilei Europei. La fel, Newsmaker a publicat știri despre parada militară de la Moscova, principalele teze ale discursului ținut de Vladimir Putin cu această ocazie și participarea bașcanei Evghenia Guțul, deputatei Marina Tauber și Ilan Șor la parada din capitala Rusiei, implicit opinia autorităților moldovenești pe marginea participării celor trei la evenimentul de la Moscova; dar și principalele teze ale discursului Maiei Sandu la evenimentul de lansare a Orășelului European și de la întâlnirea sa și a altor oficiali cu veteranii celui de-al Doilea Război Mondial.
În mare parte, Newsmaker.md a reflectat ambele evenimente într-un mod neutru și echilibrat. Totodată, portalul de știri a inclus detalii de context. Totuși, s-a recurs la câteva etichetări: „Într-o singură coloană din centrul capitalei până la Complexul memorial „Eternitate” au mers reprezentanții socialiștilor, comuniștilor și apropiații oligarhului fugar Ilan Șor, care se află la Moscova” (rusă: «…В одной колонне от центра Кишинева до мемориала «Вечность» прошли представители социалистов, коммунистов, партий, близких к беглому олигарху Илану Шору, находящемуся в Москве»); „În ajun, oligarhul fugar Ilan Șor a declarat instituțiilor media din Rusia… ” (rusă: «Накануне беглый олигарх Илан Шор сообщил российским СМИ…»).
Komsomolskaia Pravda v Moldove (KP, site-ul clonă)
KP a reflectat informația cu referire la Ziua Victoriei și Ziua Europei într-un mod tendențios și lipsit de echidistanță. Pe de o parte, evenimentele desfășurate în contextul Zilei Victoriei, în special Marșul Victoriei, au fost reflectate într-un mod triumfalist, atunci cele cu referire la Ziua Europei – pe un ton ironic și negativ. Dacă în cazul manifestațiilor de Ziua Victoriei din acest an „a participat cel mai mare număr de oameni în ultimii ani” (rusă: «Такого огромного количества людей, пришедших маршем на Мемориал, не было уже несколько лет»), iar participanții erau „veseli și prietenoși” (rusă: «на Дне Победы дружелюбен и радостен»), atunci în cazul evenimentelor de Ziua Europei „autoritățile falsifică istoria”, iar participanții „au fost puțini și înrăiți” (rusă: «На Дне Европы народ был немногочислен, но озлоблен»). În același timp, Ziua Victoriei a fost marcată pe site cu litere majuscule, iar Ziua Europei – pe alocuri cu ghilimele și cu litere minuscule, ironizând și diminuând astfel din importanța evenimentului: (ex.: „«день Европы» вместо Дня Победы”).
În cele 11 materiale publicate de KP au fost identificate mai multe abateri deontologice:
- Titluri tendențioase și părtinitoare: „La Ziua Europei participanții au fost puțini și înrăiți, în timp ce la Ziua Victoriei participanții erau prietenoși și veseli: Autorităților, până la urmă, le-a reușit să împartă și să ațâțe poporul Moldovei” (rusă: «На Дне Европы народ был немногочислен, но озлоблен, а на Дне Победы дружелюбен и радостен: Властям, все-таки, удалось разделить и расколоть жителей Молдовы»); „La 9 mai, Sandu și Grosu au venit simbolic la Complexul memorial Eternitate: Despre coroane de flori, garda de onoare și alte onoruri – încă un act de ipocrizie înainte de alegerile din Moldova” (rusă: 9 мая Санду с Гросу символически появились на Мемориале «Вечность»: О венках, почётном карауле и прочих почестях никто не позаботился – ещё один акт лицемерия перед выборами в Молдове);
- Generalizare: „Tinerii din Moldova au amintit autorităților ce sărbătoare se marchează pe 9 mai” (rusă: «Молодёжь Молдовы напомнила властям, какой праздник отмечают 9 мая…»);
- Ironie: „Acțiunea a fost desfășurată în așa-numitul Orășel European” (rusă: „Акцию памяти провели в так называемом «Городке Европы»”);
- Amestecul faptelor cu opinii: „Populației căreia i-au fost spălați creierii, lipsită de viitor, e mai ușor să-i bagi în cap toate aceste prostii noi despre viitorul european luminos” (rusă: „Населению с промытыми мозгами, которое лишили прошлого, легче вдалбливать все эти новые глупости про светлое «европейское будущее»”); „Ceremonia oficială la Complexul memorial Eternitate a avut loc cu umilirea soldaților Armatei Roșii căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial” (rusă: „Государственная церемония на Мемориальном комплексе воинской славы «Eternitate-Вечность» прошла с унижением павших красноармейцев”); „Mii de oameni s-au adunat în PMAN. Nu pentru a sărbători valorile europene, ci pentru a merge la Marșul Victoriei. Orășelul European, «creat» de autorități, în această dimineață părea amuzant și absurd, iar provocatoarea de serviciu, Maria Olari – arăta jalnic. Nu i-a reușit să-și câștige onorariul pentru ziua de 9 mai” (rusă: „Тысячи людей собрались 9 мая на главной площади Молдовы. Не для того, чтобы чествовать европейские ценности, а, чтобы пройти Маршем Победы. Городок Европы, «выстроенный» властями, в это утро выглядел смешно и нелепо, а штатная провокаторша Мария Оларь – жалкой. Не удалось ей 9 мая отработать свои гонорары”).
- Tehnica dușmanului intern: Președinta Maia Sandu a fost prezentată drept răul suprem, o persoana care „minte” și nu recunoaște „adevărul istoric”. Ea ar fi dispusă să „anuleze Ziua Victoriei în Republica Moldova” (rusă: «…отменить День Победы в Молдове»).
Moldova 1
În „Mesagerul” din 9 mai, postul public de televiziune Moldova 1 a reflectat în știri și reportaje atât Ziua Europei, cât și Ziua Victoriei, cu un accent mai mare pe semnificația celei dintâi. Din cele 35 de minute cât a durat ediția, știrile și reportajele despre Ziua Europei și Ziua Victoriei au avut un total de 25 de minute. Evenimentele desfășurate în contextul Zilei Europei au fost abordate pe o tonalitate ușor pozitivă, pe când cele cu referire la Ziua Victoriei au avut o tonalitate ușor negativă.
Televiziunea publică a deschis buletinul informativ cu o știre despre istoricul zilei de 9 Mai în contextul declarației lui Robert Schuman și lansarea Orășelului European 2024 de către președinta Maia Sandu și comisarul european pentru Buget și administrație, Johannes Hahn. Au urmat și alte știri despre Ziua Europei, activități și declarații făcute de oficialii moldoveni și europeni. Cele șapte știri la această tematică au mai abordat subiecte precum opinia comisarului Hahn privind integrarea europeană a Republicii Moldova („În pregătiri pentru negocieri”); un interviu scurt cu Cristina Gherasimov, viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, la fel despre parcursul european al țării („Relații fără precedent cu Uniunea Europeană”); adresările ambasadorilor țărilor UE în Republica Moldova cu ocazia Zilei Europei („UE – Comunitatea Păcii”); un vox-populi despre ce cred moldovenii despre UE („Aspiră la Uniunea Europeană”) în cadrul căruia Moldova 1 a recurs la o generalizare: „Pace, libertate, solidaritate și unitate. Asta cred moldovenii despre Ziua Europei, care au venit în PMAN, la Orășelul European”. Postul TV a mai relatat despre festivalul concurs de dans folcloric „La vatra horelor” și ședința festivă a Parlamentului, la care au participat deputații parlamentelor naționale din UE și care au transmis „un mesaj puternic de susținere pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană” (amestecul dintre fapte și opinii).
Totodată, televiziunea publică a difuzat o știre despre „Omagiul luptătorilor pentru pace”, adus de Maia Sandu, Igor Grosu și Johannes Hahn prin comemorarea victimelor celui de-al Doilea Război Mondial la Complexul memorial „Eternitate”.
În partea a doua a buletinului informativ, Moldova 1 a difuzat două știri la tema Zilei Victoriei. Prima, despre Marșul Victoriei („BCS și grupul Șor, marș comun”): „Socialiștii, comuniștii și grupul Șor au organizat împreună un marș dedicat victoriei sovietice”. În această știre, Moldova 1 a scos în prim-plan disensiunile dintre organizatorii evenimentului, menționând că „cei de la PSRM nu l-au lăsat pe liderul Partidului «Șansă», Alexei Lungu, să iasă în fața coloanei și din această cauză s-a iscat un conflict”. De asemenea, „Igor Dodon a purtat panglică bicoloră, Vladimir Voronin a refuzat să vorbească cu presa, ambasadorul rus Oleg Vasnețov la fel a participat și chiar a eliberat un porumbel al păcii. În același timp, unii manifestanți au fost agresivi cu jurnaliștii”, sugerând astfel că, pe de o parte, Rusia se află în plin război cu Ucraina, iar pe de altă parte, ambasadorul rus eliberează porumbei în semn de pace (tehnica sugestiei). O altă știre din buletin („Grupul Șor, reunit la Moscova”) a menționat despre „bașcana găgăuză Evghenia Guțul și deputata Marina Tauber”, care „…l-au vizitat pe Ilan Șor la Moscova și au asistat împreună la parada militară organizată de Putin în Piața Roșie”.
TV8
Întregul buletinul informativ al TV8, difuzat în data de 9 mai, a fost dedicat evenimentelor vizate în acest studiu de caz. Printre aspectele abordate în cele opt știri și reportaje, TV8 a vorbit despre deschiderea oficială a Orășelului European 2024 și activitățile desfășurate în PMAN („Sărbătoare în orășelul european”); declarațiile comisarului european Johannes Hahn și ale președintei Maia Sandu pe marginea faptului dacă Republica Moldova ar putea adera la UE înainte de anul 2030 („Semnal pozitiv de la Bruxelles”); un reportaj de la Marșul Victoriei, organizat la Chișinău de PSRM, PCRM și „politicieni din anturajul lui Ilan Șor” („Marșul Victoriei”); „Depuneri de flori la «Eternitate»” de către oficialii moldoveni și europeni; parada militară de la Moscova; semnificația zilei de 9 Mai potrivit unor experți și istorici; cum a fost sărbătorită Ziua Victoriei la Bălți, Comrat și Orhei; dar și un reportaj de la festivalul de dans popular „La Vatra Horelor”, organizat în contextul Zilei Europei.
În termen de spațiu de emisie, ambele „zile” s-au bucurat de timp aproximativ egal. În mare parte, TV8 a reflectat informația neutru și echilibrat. Totuși, știrile cu și despre Ziua Europei au avut o tonalitate pozitivă, iar cele despre Ziua Victoriei – ușor negativă. De asemenea, în cazul știrilor referitoare la Ziua Europei, TV8 a operat cu sintagma „mii de oameni”, în timp ce în materialele despre Ziua Victoriei, reporterii au folosit sintagme precum „sute de oameni” sau „zeci de oameni”.
Totodată, postul de televiziune a comis câteva abateri deontologice, printre care:
- Amestecul dintre fapte și opinii: „Partidele proruse de la Chișinău nu au vrut să audă de Ziua Europei și au marcat exclusiv Ziua Victoriei. Socialiștii, comuniștii, dar și politicieni din anturajul lui Ilan Șor au adunat oamenii pentru un marș comun de la monumentul lui Ștefan cel Mare și până la Complexul memorial «Eternitate». Indiferent de apartenența politică, cu toții au fost uniți de valorile promovate de ruși, între care panglica Sfântului Gheorghe sau chiar drapelul sovietic”; „Putin a mai acuzat statele occidentale că incită la noi conflicte, iar declarațiile sale par cel puțin halucinante în contextul în care Rusia a declanșat războiul din Ucraina”; „Moscova marchează astăzi victoria fără așa-numitul marș al Regimentului Nemuritor. Totuși, Kremlinul nu a renunțat și la parada militară, încercând să creeze impresia că rușii mai au forțe și după doi ani de invazie în Ucraina”; Tot la Bălți și-au organizat propria sărbătoare, cu iz politic, și Blocul «Victoria», format din partidele afiliate fugarului Ilan Șor, care au refuzat să recunoască că au venit organizat”;
- Generalizare: „Experții susțin că marșul Regimentului Nemuritor, manifestație cunoscută pentru adunarea a mii de participanți, care poartă portrete ale veteranilor din al Doilea Război Mondial, a fost anulată din cauza riscurilor de proteste și atacuri cu drone”; „Istoricii susțin că de-a lungul timpului semnificația zilei de 9 Mai a fost politizată și falsificată”;
- Etichetare: „…partidele afiliate fugarului Ilan Șor, care au refuzat să recunoască că au venit organizat”; „Blocul politic al oligarhului fugar Ilan Șor a mai organizat astfel de evenimente, cu concerte și mâncare gratuită, la Orhei și Taraclia”.
Concluzii
9 Mai continuă să polarizeze mass-media din Republica Moldova, la fel cum polarizează și societatea. În procesul monitorizării conținutului difuzat sau publicat în această zi de instituțiile media vizate s-a observat faptul că pentru unele dintre ele au fost relevante doar evenimentele organizate în contextul Zilei Victoriei, iar pentru altele – doar cele ce au ținut de Ziua Europei. Și doar câteva din cele zece surse de informare au încercat să reflecte neutru și echilibrat ambele „zile”.
De asemenea:
- Sub aspect cantitativ, instituțiile media care au oferit cea mai mare importanță tematicii au fost Unimedia.info (21 de știri), TV8 (întreg buletinul informativ din 9 mai 2024), Moldova 1 (3/4 din buletinul informativ din 9 mai 2024) și Newsmaker.md (14 știri);
- Instituțiile media din UTA Găgăuzia și Taraclia, cu excepția Tuk.md (GRT, Gagauzinfo.md, NTS), precum și Komsomoliskaia Pravda și Exclusiv TV au scos în prim-plan știrile cu și despre Ziua Victoriei. În schimb, sursele media naționale (în special televiziunea publică) au dat prioritate manifestațiilor organizate în contextul Zilei Europei (cu excepția Unimedia.info);
- Newsmaker.md și Tuk.md au asigurat echilbru în reflectarea tuturor evenimentelor;
- Sursele citate cel mai des de instituțiile media din Găgăuzia și Taraclia (GRT, Gagauzinfo.md, NTS, dar cu excepția Tuk) au fost reprezentanții autorităților locale (bașcana Evghenia Guțul, foșta bașcană Irina Vlah, reprezentanți ai Comitetului Executiv și ai Adunării Populare). În cazul celor naționale (TV8, Moldova 1, Newsmaker.md, Unimedia.info, Exclusiv TV), principalele surse au fost autoritățile centrale și lideri ai unor partide politice (de ex. PSRM);
- Majoritatea instituțiilor media monitorizate au comis abateri deontologice (cu excepția Tuk.md), cele mai multe fiind identificate în cazul Komsomoliskaia Pravda. Amestecul dintre fapte și opinii, generalizările și etichetările au figurat cel mai des.
Bogdan Sîrbu
Realizarea acestui studiu de caz a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american și britanic prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Ambasadei Marii Britanii la Chișinău. Conținutul acestui material ține de responsabilitatea CJI și nu reflectă în mod necesar viziunea Regatului Unit, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.