Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) continuă actualizarea gradelor de credibilitate a 40 de site-uri de știri din Republica Moldova, pe platforma Media Radar. Rezultatele sunt anunțate treptat, între 16 și 20 septembrie 2024.
Miercuri, 18 septembrie, pe platformă au fost afișate rezultatele evaluării a următoarelor 10 portaluri: Ziua.md, Ziarulnational.md, Zugo.md, Jurnal.md, Ziar.md, Omniapres.md, Info1.md, Voceabasarabiei.md, Sinteza.org și Canal5.md.
Pentru fiecare dintre aceste site-uri de știri, CJI a selectat și a analizat un eșantion de materiale care au fost publicate în prima jumătate a lunii septembrie a acestui an, din domeniile politic, social și economic.
Evaluarea site-urilor se face în baza mai multor criterii, descrise în metodologia de monitorizare. Este vorba despre disponibilitatea datelor de identificare; declarația privind politică editorială; norme profesionale asumate public, cum ar fi Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova; calitatea produselor mediatice; accesibilitatea navigării pe site. Indicele de credibilitate al portalurilor informaționale a fost dedus prin sumarea punctelor atribuite fiecărui criteriu.
Punctajul maxim pe care îl poate acumula un portal constituie 56 de puncte. Instituțiile media care au acumulat între 46 și 56 de puncte au fost declarate surse media de încredere pentru utilizatori. Cele care au obținut între 36 și 45,9 puncte întrunesc o mare parte din criteriile de credibilitate. Dacă portalul a obținut între 26 și 35,9 puncte, acesta întrunește o parte din criteriile de credibilitate, iar utilizatorii lui trebuie să dea dovadă de precauție. Dacă a acumulat între 16 și 25,9 puncte, site-ul întrunește prea puține din criteriile de credibilitate. În sfârșit, dacă instituția media a obținut mai puțin de 16 puncte, utilizatorii nu pot avea încredere în aceasta.
Joi, 19 septembrie, CJI va anunța rezultatele pentru ultimele zece portaluri.
Realizarea acestei monitorizări a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american și britanic prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Ambasadei Marii Britanii la Chișinău. Rezultatele acestei monitorizări țin de responsabilitatea Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă în mod necesar viziunea Regatului Unit, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.