Narațiune falsă despre vânzarea terenurilor agricole către străini, reluată pe unele site-uri. Expert: „Distorsionează intențiile și mecanismele prevăzute în noul Cod funciar al Republicii Moldova”

Foto: Stiri.md

Intrarea în vigoare a noul Cod funciar, la data de 1 aprilie 2025, a constituit pretext pentru reluarea în spațiul public a unei narațiuni mai vechi cu referire la vânzarea terenurilor agricole către cetățeni străini. „Afirmațiile că noul Cod funciar ar permite «transferul terenurilor către străini» constituie o dezinformare, deoarece articolul 21 blochează orice posibilitate de cumpărare directă sau indirectă a pământurilor de către non-cetățeni. Chiar și în situația teoretică a unei arende către un operator străin (deși legea nu interzice acest lucru), proprietarul rămâne titularul dreptului de proprietate și poate recupera terenul imediat”, explică pentru Mediacritica avocatul Alexandru Bot.

La data de 30 aprilie, clona site-ului cu politică editorială prorusă Kp.md a publicat un text cu titlul: „În Moldova oamenii vor fi deposedați de pământ: «Noul Cod funciar este un jaf legalizat, o lovitură dată micilor fermieri, diasporei, bătrânilor»” (în orig. «В Молдове у людей будут отбирать землю: „Новый Земельный кодекс – это рейдерство по закону, удар по мелким фермерам, по диаспоре, по пожилым людям”»). Textul, care este scris dintr-o singură sursă, se referă la intrarea în vigoare a noului Cod funciar în Republica Moldova, începând cu 1 aprilie 2025, și la anumite prevederi ce vizează gestionarea terenurilor agricole nelucrate. „Acesta este adevăratul plan: prin licitații, intermediari și corupție, să transfere terenurile moldovenești «oamenilor lor» din țară și din străinătate”, insinuează sursa. Autorul recurge la un ton alarmist, la amestec între fapte și opinii, la calificative și citarea unei singure surse – un politician. 

Generalizări precum că „pământul este ultima valoare care le-a mai rămas moldovenilor, iar acum le este luat și acesta”, afirmații că „este un jaf legalizat”, „acesta este planul real”, „țara a fost transformată în colonie” sunt prezentate ca adevăruri absolute, fără surse sau dovezi clare, fapt ce încalcă normele Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. În material nu este prezentată nicio sursă oficială, neutră sau independentă care să confirme interpretarea noului Cod funciar. Se face referire doar poziția unui lider politic din opoziție (Alexei Lungu), fără contrapondere, fără consultarea autorităților, experților sau fermierilor afectați. 

„DISTORSIUNE, SOFISM, DEZINFORMARE”

Solicitat de Mediacritica, avocatul Alexandru Bot, expert în domeniul justiției și dreptului de la Comunitatea WatchDog.MD consideră că „textul promovat de sursa menționată distorsionează intențiile și mecanismele prevăzute în noul Cod funciar al Republicii Moldova, prezentând un scenariu alarmist, care nu ține cont de prevederile legale concrete”. 

„În primul rând, articolul 21 din Codul funciar reglementează în mod explicit interdicția ca persoane fizice sau juridice străine să dobândească proprietate asupra terenurilor agricole. Formularea legii acoperă și schemele prin care străinii ar putea încerca să ocolească interdicția prin înființarea de SRL-uri cu participare străină, deoarece orice asociere sau acționariat străin în cadrul unei persoane juridice anulează dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole. Astfel, ideea că terenurile ar putea fi preluate de «vecini din Europa» este un sofism, deoarece legislația interzice în mod expres astfel de transferuri”, explică avocatul.

„Referitor la articolul 36, care permite primăriilor să transmită în arendă terenurile neîntreținute, este esențial să se sublinieze că acest mecanism nu este un instrument de expropriere, ci unul de administrare temporară. Legea impune autorităților locale o procedură strictă. Aplicarea acestui articol este atât de complexă și costisitoare pentru autoritățile locale (monitorizare, somări, organizare de licitații, gestionare de conturi) încât este improbabil să fie utilizată la scară largă. Primăriile nu au niciun interes financiar să confiște terenuri, deoarece nu pot profita decât de cheltuielile efective, iar proprietarii rămân protejați prin dreptul de a-și revendica terenul oricând”, mai spune expertul.

Potrivit lui Alexandru Bot, „promovarea panicii despre expropriere și colonizare este lipsită de fundament. Modificările din Codul Funciar urmăresc combaterea abandonării terenurilor agricole, nu privatizarea forțată. Orice abateri de către autorități pot fi contestate în instanță, iar mecanismele legii sunt construite pentru a proteja drepturile proprietarilor, nu a le încălca”.