Neglijarea principiului proximității spațiale, din ce în ce mai prezentă în știrile unor portaluri

Mai multe portaluri de știri continuă să informeze cititorii neglijând principiul proximității spațiale. Potrivit experților media, aceasta este o tehnică de manipulare. Anterior, portalul Mediacritica a mai semnalat astfel de încălcări.

Pe 18 mai, portalul Observatorul.md a publicat o știre cu titlul: „O fetiță de 5 ani a paralizat și nu a mai putut vorbi 12 ore, după ce a fost mușcată de o căpușă”. Știrea informează despre un caz produs în statul american Mississippi. În titlul nu este specificat însă unde a avut loc acțiunea, fapt ce ne determină să credem că acest caz s-a produs în Republica Moldova. Mai mult, redacția publică și imaginea minorei fără a o proteja tehnic, fapt ce încalcă normele deontologice. Această știre a fost publicată și de alte redacții, cu aceleași încălcări, bunăoară Mamaplus.md sau Protv.md. La o simplă căutate pe Internet vedem că, de fapt, știrea este din 2020, iar redacțiile au republicat acest material în goana după vizualizări.

O altă știre, publicată de site-ul Mamaplus.md pe 17 mai, relatează o situație  tragică din România. și de această dată din titlu lipsește detaliul despre locul desfășurării acțiunii: „O adolescentă de 16 ani și-a pus capăt zilelor din cauza dragostei”.

Povestea tinerei care este alergică la apă. Un sindrom rar o împiedică să ducă o viaţă normală”, a titrat Odoras.md pe 16 mai, articolul fiind preluat de la Zugo.md. Proximitatea spațială la fel lipsește, întrucât se relatează cazul unei tinere din Arizona.  

Cercetătorul media Victor Gotișan susține că aceste știri nu respectă regulile de bază ale jurnalismului profesionist. „Ce este o știre completă și corectă? Este știrea care răspunde la cele 5 întrebări: Ce?; Cine?; Când?; Unde?; De ce?. Unele site-uri omit intenționat să răspundă la una din aceste întrebări – de cele mai multe ori înl aleg pe acel „Unde?”. Astfel de media – dacă pot fi numite media, bineînțeles – nu urmăresc informarea publicului, ci fie senzaționalismul, fie generarea panicii. Intenționat se ascunde o parte a informației – proximitatea spațială – manipulându-se și mințindu-se publicul. De ce fac asta? Depinde de agenda fiecăreia. Unele o fac pentru accesări, pentru că fac bani pe seama lor. Altele – pentru a induce panica și a crea confuzie în societate”, ne-a explicat expertul. 

Anterior, portalul Mediacrtica a publicat o analiză la subiectul importanței respectării elementului de proximitate spațială sau temporală în știri. „Nu am putea spune cât de grave sunt astfel de trucuri, utilizate cu bună știință de unii jurnaliști. Cert însă e faptul că cititorul încearcă un sentiment de disconfort sau chiar dezamăgire atunci când înțelege că preocuparea jurnalistului nu este informarea veridică și onestă, dar dorința de a aduna vizualizări. E asta o formă de manipulare? Tindem să afirmăm că da, odată ce efortul jurnalistic este orientat spre a provoca, agita, alarma, iar cititorul este adus pe site  printr-un fel de… șiretlic și mai puțin prin materiale realizate profesionist, care l-ar informa și l-ar fideliza în ultimă instanță”, se argumenta în material.