O emisiune de la Jurnal FM, subiect de petiție la CA: „Au fost admise mesaje, glume instigatoare la violență față de fete și femei”

Foto: Captură, emisiunea PopCorn Show din 30 aprilie 2024

Asociația Obștească „Femei pentru Femei” a depus la data de 30 aprilie o petiție la Consiliul Audiovizualului (CA), în care constată o serie de încălcări ale legislației în cadrul emisiunii „PopCorn Show”, difuzată de postul de radio Jurnal FM. Potrivit asociației, moderatorii emisiunii au reacționat în mod favorabil la comentarii care sugerează aplicarea violenței fizice asupra fetelor.

„Emisiunea radio (cu imagini video în online) respectivă a dezinformat publicul larg cu privire la «Ziua Pălmuirii» (din engleză Spank Out Day) prin omiterea explicației semnificației acestei zile marcante, fapt ce a dus la crearea unui context de interpretare eronată și cu tentă sexistă la adresa copiilor și femeilor. De asemenea, am sesizat încurajarea mesajelor, glumelor instigatoare la violență față de fete și femei prin reacții neadecvate ale moderatorilor/oarelor (râs, confirmarea și susținerea discuțiilor date) și reacție parțială (ocazională) de condamnare a discursurilor date în direct. Toate acestea – contrar obligațiilor prevăzute de legislația media audiovizuală”, se arată în petiție.

Asociația aduce drept exemplu două secvențe din emisiune care, potrivit acesteia, conțin încălcări: 

1 ● Minutul 1:23:18 

La telefon: „Vreau să mă adresez părinților de fete mai sus de 14-15 ani”.

Moderator: „Unde vă uitați?” (râde). 

La telefon: „Cum iese fetele voastre din casă. Duc și eu copiii la școală și văd niște fete de 16 ani în lasini, în fustițe. Vorba ceea: eu ca bărbat tot vreau să-i dau o palmă.” 

(Moderatorii râd și reacționează parțial) 

● Minutul 1:35:34 

„– Ion, ce ochi frumoși ai. Ce culoare au?

– Albaștri, îi am de la tata.

– Și mama ta ce ochi are?

– Vineți. Tot de la tata!” (Moderatorii râd în hohote)

De cealaltă parte, într-o postare pe Instagram, Jurnal FM precizează că „administrația a investigat meticulos cazul și a luat măsurile de rigoare. Ne cerem scuze în fața persoanelor care s-au simțit lezate în vreun fel de mesajul acestei ediții a emisiunii, totodată atenționând asupra următoarelor:

– Regretăm să constatăm astfel de manipulări împotriva postului nostru de radio cu fraze rupte din context. Vă rugăm să revedeți emisiunea în întregime pentru a constata faptul;

– Înțelegem, un scandal este cea mai eficientă metodă de a te promova și ne pare rău să devenim protagoniștii unuia dintre ele;

PopCorn Show este o emisiune de satiră și umor, iar mesajele promovate trebuie tratate anume din acest punct de vedere, în măsura aptitudinilor fiecărui ascultător/spectator în parte”.