Întrebare: Ce este criptarea și cum ne protejează în spațiul online? Știu, de exemplu, că WhatsApp asigură criptarea mesajelor, deci discuțiile ar fi mai sigure (?). Cum anume se întâmplă asta?
Răspuns: În domeniul tehnologiilor informaționale, criptarea reprezintă procesul de codificare a informației astfel încât să poată fi înțeleasă doar de persoanele autorizate (Dex.ro). Cu alte cuvinte, este vorba de „mascarea” unui mesaj așa ca să nu mai poată fi citit decât de cei care îl pot decodifica după ce îl recepționează, cu ajutorul unei așa-numite chei. Procesul poate fi explicat astfel: înainte de a trimite date prin linia de comunicație sau înainte de a le depozita, acestea sunt criptate, iar pentru a restaura datele originale acestea sunt decriptate.
Wikipedia rezumă că procedeele de criptare sunt folosite pentru a stoca informații importante în surse nesigure și a le transfera prin canale de comunicare neprotejate. În prezent, există o mulțime de metode de criptare. Acestea asigură protejarea unei mari varietăți de sisteme, precum e-comerț, rețele de telefonie mobilă și ATM-urile băncilor.
Cu privire la comunicarea prin aplicații de mesagerie precum WhatsApp sau Messenger, într-adevăr, acestea oferă un anumit nivel de criptare în mod implicit. Atunci când mesajele, pozele, clipurile video, mesajele vocale, documentele, actualizările de stare și apelurile unui utilizator sunt criptate, acestea devin securizate și nu pot fi accesate de către terți. Adică doar cei din conversație pot citi sau asculta ceea ce se trimite. Acest proces are loc automat. Mai mult, există aplicații cu ajutorul cărora putem asigura niveluri suplimentare de criptare a mesajelor.
Opțiuni de criptare sunt disponibile și pentru mesajele expediate prin adresa de email, precum și pentru dispozitivele pe care le folosim (computere personale, telefoane mobile etc.).
La ce ne ajută criptarea? Ne protejează informațiile, fie că acestea sunt în tranzit de la un destinatar la altul, fie că sunt stocate în anumite locații. Cele mai comune și răspândite situații sunt cele în care hackerii obțin în mod ilegal informații cu caracter personal și exploatează diverse tehnologii pentru a dăuna anumitor persoane cu ajutorul informațiilor furate.
Pentru a înțelege mai bine actualitatea informațională în care trăim, puteți adresa întrebări echipei Mediacritica, iar noi vă vom răspunde. Vă îndemnăm să ne scrieți la adresa redactia@ijc.md sau pe paginile noastre de Facebook ori Instagram.