#PEÎNȚELES. Ce înseamnă „cancel culture”? 

Întrebare: Îmi puteți explica mai pe înțeles ce înseamnă „cancel culture”?

Răspuns:

„Cancel culture” este un fenomen cultural în care o persoană considerată că a acționat sau a vorbit într-un mod inacceptabil este boicotată, evitată, concediată sau atacată, adesea cu ajutorul rețelelor sociale. Această excludere poate fi extinsă la cercurile sociale sau profesionale – fie pe rețelele sociale, fie în viața reală – cele mai mediatizate cazuri implicând celebrități. Persoanele supuse acestui ostracism se spune că au fost „anulate”, scrie Wikipedia.

Cu alte cuvinte, fenomenul de „cancel culture” (în traducere liberă ar fi „cultura anulării” sau „cultura anulării publice”) se referă la practica de a boicota sau de a exclude o persoană, o companie sau o entitate din spațiul public și profesional din cauza unor acțiuni, declarații sau convingeri considerate ofensatoare sau inacceptabile de către o anumită comunitate. Acest fenomen este alimentat în principal de rețelele sociale, unde oamenii își exprimă indignarea și cer consecințe pentru comportamente percepute ca fiind greșite.

Iar revista Forbes scrie că „cultura anulării poate crea un climat de frică. Cancel culture implică retragerea statutului sau a respectului acordat cuiva sau unui lucru, pe baza unui comportament sau a unor comentarii considerate ofensatoare. Acuzatorii își aleg ținta, apoi mobilizează susținătorii pentru a acționa, uneori bazându-se pe acuzații false. Consecințele pot fi rapide, intense și extrem de dăunătoare”.

Fenomenul „cancel culture” poate deveni o sursă de dezinformare în mai multe moduri, fie prin răspândirea informațiilor false despre o persoană sau un subiect, fie prin efectele indirecte pe care le produce asupra discursului public. De exemplu, în multe cazuri, persoanele „anulate” sunt acuzate pe baza unor informații incomplete, scoase din context sau chiar fabricate. Rețelele sociale amplifică rapid acuzațiile, iar verificarea faptelor devine dificilă. Sunt câteva dintre ideile ce se regăsesc în raportul „Americanii și «Cancel Culture»: Unde unii văd apeluri la responsabilitate, alții văd cenzură și pedeapsă”  al Pew Research Center, din mai 2021, care explorează percepțiile americanilor asupra „cancel culture” și a fenomenului de a critica public pe alții pe rețelele sociale. 

De asemenea, „cancel culture” poate duce la radicalizarea opiniilor. Cei care susțin sau critică anularea unei persoane tind să se izoleze în grupuri cu idei similare, unde circulă dezinformare favorabilă propriilor convingeri. Acest efect este vizibil mai ales în politică, unde „cancel culture” este folosită ca armă ideologică. În acest caz ne amintim despre „camerele de ecou”, despre care am scris într-o ediție anterioară și care reprezintă „medii în care opiniile, opțiunile politice sau convingerile utilizatorilor cu privire la un anumit subiect sunt întărite ca urmare a interacțiunilor repetate cu alte persoane sau surse care au convingeri și ideologii similare”.