Întrebare: Există și hacking etic oare? Ce înseamnă asta?
Răspuns:
Ethical hacking sau hackingul etic reprezintă „utilizarea tehnicilor de hacking de către părți prietenoase într-o încercare de a descoperi, înțelege și remedia vulnerabilități de securitate într-o rețea sau sistem informatic. Hackerii etici au aceleași abilități și folosesc aceleași instrumente și tactici ca hackerii malefici, dar scopul lor este întotdeauna de a îmbunătăți securitatea rețelei fără a afecta rețeaua sau utilizatorii săi”, explică portalul Ibm.com.
Ca să fie și mai simplu de înțeles, hackingul etic este practica de a testa un sistem informatic, o rețea sau o aplicație pentru a identifica vulnerabilități de securitate care ar putea fi exploatate de hackeri criminali. Potrivit IBM, în multe privințe, hackingul etic este asemănător cu o repetiție pentru atacurile cibernetice din lumea reală. Organizațiile angajează hackeri etici pentru a lansa atacuri simulate asupra rețelelor lor informatice. În timpul lor, ei demonstrează cum ar putea pătrunde într-o rețea și ce ar putea să facă odată ajunși în interior. Responsabilii de securitate din organizație pot folosi aceste informații pentru a elimina vulnerabilitățile, a întări sistemele de securitate și a proteja datele sensibile.
Putem sublinia că hackingul etic poate ajuta la combaterea dezinformării prin mai multe modalități, concentrându-se pe identificarea, contracararea și prevenirea amenințărilor cibernetice asociate cu răspândirea informațiilor false. De exemplu, hackerii etici pot evalua vulnerabilitățile sistemelor și rețelelor pentru a identifica potențiale puncte de intrare pentru atacuri de dezinformare. Ei pot analiza modalitățile prin care informațiile false ar putea fi introduse în sisteme sau pe platforme online.