Întrebare: Cunosc despre clickbait, după ce am citit rubrica #Peînțeles, dar am auzit că există și ragebait. Ce ar însemna asta în contextul dezinformării?
Răspuns:
În mediul online, cei din spatele dezinformării găsesc mereu noi forme de manifestare pentru a influența percepțiile și comportamentele oamenilor. Termenul ragebait descrie o postare creată intenționat pentru a înfuria sau indigna cât mai mulți oameni, cu scopul de a genera interacțiuni și vizibilitate sporită pe platformele digitale.
Potrivit Wikipedia, rage-baitingul este o tactică manipulativă folosită pentru a stârni revoltă sau indignare, având ca scop creșterea traficului online, a interacțiunilor, a veniturilor și a susținerii. Asta se poate face prin titluri provocatoare, memeuri, mesaje cu stereotipuri sau comentarii inflamatoare, toate fiind folosite ca instrumente de creștere a angajamentului, atragerea abonaților, urmăritorilor și susținătorilor, ceea ce poate fi profitabil inclusiv din punct de vedere financiar.
Așadar, creatorii de ragebait urmăresc să stârnească emoții negative. Îl mai putem întâlni, de exemplu, în videoclipuri care prezintă opinii controversate ori comportamente exagerate pentru a atrage atenția sau în postări pe rețele sociale, cu declarații polarizante menite să genereze dezbateri aprinse.
Ragebaitul este periculos pentru că ne expune constant la conținut negativ și astfel poate crește nivelul de stres și anxietate. De asemenea, prin această tehnică sunt încurajate diviziunile și conflictele în societate. Adesea, astfel de conținut promovează informații false sau înșelătoare, fapt ce amplifică dezinformarea.
Pentru a ne proteja de această tehnică de manipulare recurgem la aceleași gesturi despre care Mediacritica vă amintește periodic: verificăm sursele, analizăm tonul mesajului, ne punem întrebări, evităm informațiile ce ne provoacă emoții puternice și dezvoltăm gândirea critică.
Anterior, Mediacritica recomanda ca atunci când citiți sau auziți o informație care vă trezește emoții foarte puternice să luați o pauză înainte să formulați concluzia finală. Lăsați emoțiile să treacă, după care, consultați și alte surse și analizați lucrurile în ansamblu.