#PEÎNȚELES. Ce înseamnă un atac DDoS?

Întrebare: Știu că instituțiile statului au comunicat de mai multe ori în ultimele luni despre atacuri cibernetice și/sau DDoS. Ce înseamnă DDoS și cum mă pot proteja?

Răspuns:

Un atac de tip DDoS (Distributed Denial of Service) vizează site-urile web și serverele, întrerupând serviciile de rețea în încercarea de a epuiza resursele unei aplicații. Infractorii din spatele acestor atacuri inundă un site cu trafic anormal, care are drept rezultat o funcționalitate slabă a site-ului web sau nu-l mai face deloc disponibil online, explică Microsoft.com. Într-un limbaj simplu, am putea vorbi despre faptul că, brusc, site-ul vizat de atacatori este accesat masiv și incontrolabil.

Aceste tipuri de atacuri sunt în creștere, inclusiv în Republica Moldova.

Atacurile DDoS sunt unele dintre cele mai comune amenințări cibernetice pentru companii și instituții și le pot compromite activitatea, securitatea online, vânzările și reputația.

Deși nu există nicio modalitate de a detecta un atac DDoS, există anumite semne că rețeaua este atacată: fie o creștere surprinzătoare a traficului pe site, aparent de nicăieri, fie o performanță lentă sau neregulată a rețelei, fie site-ul web este complet offline.

Soluțiile software moderne pot ajuta companiile să determine potențialele amenințări de acest fel. De asemenea, orice instituție ar trebui să aibă un plan de acțiune de atac DDoS, cu roluri și proceduri definite, astfel încât angajații să poată lua măsuri rapide și eficiente împotriva acestor amenințări. Specialiștii din domeniu cunosc faptul că nu toate atacurile DDoS sunt identice, deci este nevoie de protocoale de răspuns diferite pentru diferite situații.

Pe Internet sunt disponibile numeroase surse care oferă sugestii privind prevenirea și protecția firmelor față de atacurile DDoS. Un exemplu îl puteți găsi AICI.