Întrebare: Am întâlnit recent în unul din articolele pe care le-am citit pe Internet termenul whataboutism. Ce înseamnă?
Răspuns:
Conform definiției din Oxford English Dictionay, whataboutismul este „practica de a răspunde la o acuzație sau întrebare dificilă prin formularea unei contra-acuzații sau ridicarea unei probleme diferite”.
Cu alte cuvinte, whataboutism este un termen folosit pentru a descrie o tactică retorică în care cineva evită să răspundă la o critică sau o întrebare, mutând atenția către alt subiect sau către acțiunile sau greșelile altcuiva. Practic, este o formă de diversionism argumentativ în care o persoană încearcă să minimalizeze o problemă sau o critică adusă prin atragerea atenției către o altă problemă sau greșeală, de obicei fără a răspunde în mod direct sau a oferi o justificare adecvată pentru comportamentul sau acțiunile lor.
Această tactică poate distorsiona discuțiile și dezbaterile publice, împiedicând progresul în înțelegerea și rezolvarea problemelor. În loc să abordăm subiectele și să le rezolvăm în mod direct, whataboutismul poate duce la o lipsă de responsabilitate și poate submina comunicarea productivă.
Jurnalistul Petru Clej explica, într-o analiză publicată pe G4media.ro, că „metoda whataboutismului, care vine de la «what about – dar despre?» a fost pusă la punct de propaganda sovietică, care în timpul Războiului Rece replica la criticile americane cu privire la nerespectarea drepturilor omului în URSS cu întrebări ca: «Dar voi de ce nu vorbiți despre rasismul din Statele Unite?»”.
Whataboutismul este una dintre formele erorii logice Tu quoque (Și tu), despre care am explicat AICI.