#PEÎNȚELES. Ce reprezintă „cultura informațională”?

Într-o lume în care informația circulă rapid și în cantități uriașe, capacitatea de a o înțelege, analiza și utiliza corect este esențială. Mai exact, este important să posedăm o cultură informațională adecvată, care ne ajută să devenim consumatori conștienți de informație, capabili să distingem între ce e veridic și ce ne manipulează și să facem alegeri pentru bunăstarea noastră, dar și a societății.

Cultura informațională se referă la abilitatea de a accesa, analiza, evalua și crea informații în diverse forme și medii. Aceasta implică dezvoltarea competențelor necesare pentru a înțelege și utiliza eficient mijloacele de comunicare, precum și pentru a detecta propaganda, cenzura sau discriminarea în mesajele media. Cultura informațională este un factor important în evoluția unei societăți, pornind de la premisa că orice cetățean trebuie să posede cunoștințele și instrumentele necesare pentru a naviga critic și conștient într-un mediu informațional complex.

În cadrul ediției de Podcast CuMINTE din luna ianuarie, experta în educație media Natalia Grîu se referea la acest termen ca un element esențial al bunăstării sociale: „Absolut toate domeniile și sferele sociale sunt influențate de calitatea informației în care trăiesc oamenii. Fenomene precum dezinformarea influențează starea de bine a unei țări, procesele democratice, statul de drept, rezultatele alegerilor. Nu există profesie care să nu fie afectată de informație, pentru că la baza tuturor profesiilor stă informația și lucrul cu informația”. 

Experta atrage atenția că, în lipsa acestei culturi, adaptarea la noile tehnologii, inclusiv la inteligența artificială, devine dificilă: „Nivelul la care ne referim noi reprezintă un aspect etic. Trebuie să ajungem la cultură informațională care nu are vârstă, termen de valabilitate și niciodată nu se termină. Dacă nu ai această cultură informațională cum te raportezi la fenomenul inteligenței artificiale?”. 

Natalia Grîu subliniază că o societate informată este mai puțin vulnerabilă la manipulare și poate lua decizii mai bune atât la nivel individual, cât și colectiv: „Atunci când ai competențe media și cultură informațională, ai un nivel sporit de reziliență în raport cu lucrurile noi și necunoscute care apar în viața ta. Această gândire critică îți permite să evaluezi, să rămâi rezilient, să nu intri în panică, să nu iei decizii bazate pe emoții și să nu faci acțiuni care îți pot prejudicia bunăstarea”. 

Citește și: #PEÎNȚELES. Ce înseamnă cultura de securitate? – Mediacritica