#PEÎNȚELES. Ce reprezintă metaversul?

Întrebare: Recent am întâlnit, pur întâmplător, termenul metavers. Mă ajutați să înțeleg ce ar însemna și dacă reprezintă anumite pericole?

Răspuns:

Metaversul este un termen provenit din limba engleză și este definit de Enciclopedia Britannica drept  „o rețea propusă de lumi online imersive, experimentate de obicei prin realitate virtuală sau realitate augmentată, în care utilizatorii interacționează între ei și achiziționează bunuri și servicii, unele dintre acestea existând doar în mediul online. Creatorii tehnologiei metavers consideră că aceasta este următorul pas în evoluția Internetului, după evoluțiile de la începutul secolului XXI, precum aplicațiile pentru smartphone-uri și rețelele sociale”.

Conform raportului „Riscurile și oportunitățile metaversului”, al Asociației pentru Tehnologie și Internet din România, schimbările aduse de metavers sunt în prezent necunoscute, dar obiectivele sale includ crearea unei realități sociale paralele. Aceste schimbări sunt comparabile cu cele aduse de alte tehnologii media, cum ar fi tiparul, telegraful, televizorul, Internetul și social media, care au produs schimbări sociale semnificative. „Metaversul ar putea schimba politica, identitatea personală offline și online, legea și ordinea publică, precum și modul în care ar putea influența persoanele aflate la margine, în special pe cele care suferă de singurătate și care au tendința de a se retrage în lumile virtuale”, se arată în document.

Autorii atrag atenția că metaversul prezintă riscuri semnificative în ceea ce privește consumul de informație și dezinformarea. De exemplu, mediul imersiv poate facilita răspândirea dezinformării, făcând-o mai convingătoare și mai greu de detectat. Experiențele imersive pot manipula percepțiile utilizatorilor într-un mod mult mai eficient decât textul sau imaginile tradiționale. Sau, când vorbim despre manipularea datelor, există riscul că metaversul va colecta date biometrice și potențial cognitive, ridicând întrebări despre cine deține aceste date și cum sunt ele folosite. 

Experții Asociației constată și faptul că utilizatorii metaversului, în special cei vulnerabili, pot fi tentați să se refugieze în lumi virtuale, amplificând problemele de singurătate și alienare socială. Acest lucru poate duce la o dependență de realitățile virtuale, afectând negativ sănătatea mentală și socială.

Iată de ce înțelegerea și reglementarea metaversului sunt cruciale pentru a preveni potențialele riscuri și pentru a asigura că această nouă tehnologie contribuie pozitiv în societate. „Deoarece metaversul s-ar putea dovedi a fi «sora realității noastre» în viitorul apropiat, trebuie să participăm cu toții la construirea acestei realități-soră comune, ca un colectiv de cetățeni din lumea actuală și viitoare, pentru a ne asigura că gândirea, spiritul și comunitatea democratică sunt vii și menținute sănătoase”, conchid autorii.