#PEÎNȚELES. Cum ne asigurăm securitatea cibernetică pe rețelele sociale?

Întrebare: De ce este important să luăm măsuri de securitate cibernetică pe rețelele sociale și ce anume putem face?

Răspuns:

Pentru fiecare dintre noi rețelele sociale au devenit o parte integrantă a rutinei, pentru că este o modalitate simplă de a ne conecta cu prietenii, familia și colegii de muncă, de a partaja informații și de a rămâne la curent cu noutățile. Cu toate acestea, utilizarea acestor platforme vine la pachet cu riscuri semnificative de securitate cibernetică. 

Platforma Guvernamentală de Divulgare a Evenimentelor Cibernetice din Republica Moldova precum și Directoratul Național de Securitate Cibernetică din România vin cu mai multe recomandări privind securitatea cibernetică pe rețele sociale:

  • Utilizarea parolelor puternice și complexe. Folosiți parole unice și complexe pentru conturile de rețele sociale. Evitați parolele ușor de ghicit, cum ar fi datele personale sau cuvinte comune. O parolă puternică ar trebui să conțină o combinație de litere (majuscule și minuscule), cifre și caractere speciale.
  • Activarea opțiunii de autentificarea în doi pași (2FA). Această metodă adaugă un nivel suplimentar de securitate la conturile dumneavoastră de rețele sociale, solicitându-vă să furnizați un cod suplimentar sau o confirmare prin intermediul unui dispozitiv secundar, cum ar fi telefonul mobil.
  • Actualizarea conturilor și aplicațiilor. Asigurați-vă că actualizați întotdeauna aplicațiile și platformele de rețele sociale pe care le folosiți. Actualizările conțin adesea corecții de securitate importante, care protejează împotriva vulnerabilităților.
  • Gestionarea setărilor de confidențialitate. Verificați și ajustați setările de confidențialitate ale conturilor de rețele sociale. Fiți atent cu privire la cine poate vedea și accesa postările dumneavoastră, informațiile personale și lista de prieteni. Este recomandat să limitați accesul la acestea doar pentru persoanele de încredere.
  • Gestionarea cererilor de prietenie și mesaje. Fiți prudent atunci când primiți cereri de prietenie sau mesaje de la persoane necunoscute sau suspecte. Uneori, acestea pot fi atacuri de tip phishing sau tentative de a obține informații personale sau de a infecta dispozitivul cu malware.
  • Vigilență față de linkuri suspecte. Fiți precaut înainte de a da click pe orice link primit în mesaje. Ele pot duce către site-uri web infectate sau pot solicita informații personale. Verificați întotdeauna adresa URL și căutați indicii pentru a confirma autenticitatea sursei înainte de a da click pe link.
  • Evitarea aplicațiilor neoficiale. Descărcați aplicațiile oficiale ale platformelor sociale și evitați utilizarea celor neoficiale sau dubioase.
  • Protejarea dispozitivelor. Asigurați-vă că dispozitivele dumneavoastră (telefon, tabletă, computer) sunt protejate cu parole și/sau tehnologii de autentificare biometrică, cum ar fi cititorul de amprentă sau recunoașterea facială. În plus, instalați un firewall pentru a vă proteja împotriva amenințărilor cibernetice.
  • Protejarea informațiilor personale sensibile. Evitați să furnizați informații personale sensibile, cum ar fi numărul de identificare personală, adresa de domiciliu sau informațiile de cont bancar prin intermediul rețelelor sociale. Aceste informații pot fi exploatate în scopuri frauduloase.
  • Vigilența față de conținutul postărilor. Gândiți-vă de două ori înainte de a posta informații personale sau fotografii compromițătoare pe rețelele sociale. Asigurați-vă că înțelegeți cine va putea vedea aceste informații și cum pot fi folosite.
  • Educația continuă. Mențineți-vă informat cu privire la amenințările cibernetice și la tacticiile de phishing sau de înșelătorie folosite în mod frecvent. Participați la seminarii sau webinarii de securitate cibernetică și fiți atent la sfaturile și avertismentele furnizate de experți în domeniu.

Despre cum ne protejăm pe rețelele sociale Mediacritica a vorbit și în una dintre edițiile din acest an ale Podcastului cuMINTE, unde experta Natalia Spînu a oferit mai multe sugestii. „Securitatea are foarte multe niveluri și factorul uman este veriga cea mai slabă. Ține de responsabilitatea fiecăruia dintre noi să fim acea primă linie de apărare împotriva tuturor acestor amenințări”, îndemna invitata.