Mai multe portaluri de știri au informat săptămâna trecută despre „finalizarea prezentării probelor în susținerea învinuirii în privința lui Dodon Igor” într-un dosar expediat în instanță în 2022, pornind de la un comunicat de presă emis de Procuratura Anticorupție (PA). Sursele au publicat știri cu abateri deontologice în ceea ce privește respectarea prezumției de nevinovăție a învinuitului.
Comunicatul de presă vizează un dosar în care lui Igor Dodon i se incriminează că ar fi pretins și acceptat mai multe sume de bani. Între altele, Procuratura Anticorupție scrie că „suma menționată era pretinsă de către Igor Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților aceluiași partid”. La final, instituția precizează că „persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă”. Unele instituții media precum Protv.md, Veridica.md, Oficial.md, Ipn.md, Ziua.md sau Jurnal.md fie au preluat fidel textul Procuraturii Anticorupție, dar fără precizarea de la sfârșitul comunicatului, fie au redactat știri proprii în care au încălcat astfel prezumția nevinovăției.
Pentru corectitudine, este recomandat ca jurnaliștii să utilizeze în astfel de cazuri verbele la forma „ar fi” sau substantive precum „suspectul”, „bănuitul”.
Potrivit Legii cu privire la libertatea de exprimare, articolul 12, ce se referă la dreptul la prezumţia nevinovăţiei, „orice persoană acuzată de săvârșirea unei infracţiuni sau contravenţii este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal printr-o hotărâre judecătorească irevocabilă”. De asemenea „persoanele care nu reprezintă autorităţile publice şi nu pot influenţa în niciun fel derularea procesului intentat, inclusiv mass-media, au dreptul să-şi exprime opinia privind vinovăţia unei persoane cu condiţia ca din contextul exprimării să reiasă clar că până la momentul dat nu există o hotărâre judecătorească irevocabilă de condamnare a persoanei respective, că este vorba de opinii, şi nu de fapte confirmate, iar faptele pe care se bazează comentariile privind vinovăţia unei persoane şi calitatea procesuală a acesteia să fie expuse cu precizie”.
Codul deontologic prevede că „jurnalistul respectă prezumția de nevinovăție şi consideră că orice persoană este nevinovată până la pronunțarea unei sentințe definitive şi irevocabile împotriva sa. În relatările despre investigații penale sau dosare examinate în instanțele de judecată, jurnaliștii vor utiliza un limbaj exact, pentru a nu dăuna participanților la proces”.