Prezumția nevinovăției, neglijată într-o știre despre reținerea decanului USEFS

Sursa: Facebook/USEFS

Portalul Realitatea.md a publicat pe 30 mai o știre cu titlul: „La USEFS se ia mită! Decanul instituției – reținut după ce a pretins 1000 de euro de la un student”.

Articolul informează despre perchezițiile și reținerile ce au avut loc în această săptămână la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS), în urma unui denunț la Centrul Național Anticorupție, depus de un student al instituției. Acesta susține că angajații universității de învățământ ar fi pretins de la el o mită în valoare de 1.000 de euro. Potrivit tânărului, lui i s-ar  fi cerut banii pentru a-l ajuta să susțină examenele restante și teza de licență și să evite astfel exmatricularea.

Autorii știrii au recurs în titlu la concluzia că „la USEFS se ia mită”, neglijând astfel regula jurnalistică ce vizează prezumția nevinovăției.

Codul deontologic stipulează că „jurnalistul respectă prezumția de nevinovăție şi consideră că orice persoană este nevinovată până la pronunțarea unei sentințe definitive şi irevocabile împotriva sa. În relatările despre investigații penale sau dosare examinate în instanțele de judecată, jurnaliștii vor utiliza un limbaj exact, pentru a nu dăuna participanților la proces”.La fel, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnalisti prevede că „orice persoană este considerată nevinovată până la pronunţarea în justiţie a vinovăţiei printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă. (…) În text vom evita formulări care ar indica cu certitudine că suspectatul a săvârşit crima respectivă”.